Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΦΙΕΣΤΑ ΤΖΑΝΗ ΓΙΑ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΝ ΑΛΛΟΙ...


Η κλήρωση των διαμερισμάτων

για τους σεισμοπαθείς του Αγίου Διονυσίου


Ο αγώνας των σεισμοπλήκτων δικαιώνεται

Ο αγώνας του Δήμου συνεχίζεται…

            Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Δραπετσώνας η κλήρωση των διαμερισμάτων για τους σεισμοπλήκτους του Αγίου Διονυσίου.  Και βέβαια η σημερινή Δημοτική Αρχή με αφίσες, ανακοινώσεις και τυμπανοκρουσίες επιδιώκει να οικειοποιηθεί ένα έργο για το οποίο πάλεψαν πάνω από 10 χρόνια, παρά τις όποιες διαφορές τους, οι 3 τελευταίες διοικήσεις του Δήμου Δραπετσώνας (1999-2010). 
            Επειδή πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός, θεωρούμε αναγκαίο να ενημερώσουμε τους δημότες υπενθυμίζοντας τις κυριότερες στιγμές που σημάδεψαν τις εξελίξεις
            1999: Το πρόβλημα προέκυψε με το σεισμό του 1999, ο οποίος ταυτόχρονα ήταν και η μεγάλη ευκαιρία για τους κατοίκους των 4 προσφυγικών πολυκατοικιών Αγίου Διονυσίου, κατασκευής 1932-34, οι οποίες ήδη είχαν υποστεί τη φθορά του χρόνου και τις συνέπειες της χρόνιας εγκατάλειψης.  Ο Δήμος σε συνεργασία με το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. χαρακτήρισαν τα κτήρια ετοιμόρροπα και επικίνδυνα βγάζοντας τους κατοίκους στην αρχή σε σκηνές και σε συνέχεια σε κοντέινερς (Δήμαρχος Χρονόπουλος).
            4 Οκτωβρίου 2002: Τρία χρόνια μετά το σεισμό και ακριβώς εννέα ημέρες(!!!) πριν τις δημοτικές εκλογές της 13-10-2002 υπογράφεται στο Δημαρχείο Δραπετσώνας μεταξύ Δήμου και Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε Πρωτόκολλο Συνεργασίας σε μια προεκλογική φιέστα από την οποία απουσιάζει σύσσωμη η αντιπολίτευση.
            Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. θα κατασκεύαζε 150 διαμερίσματα 60 τ.μ. έκαστο προϋπολογισμού 8.070.450€ σε 4 οικόπεδα, τα 2 ιδιοκτησίας του Δήμου με εμβαδόν 2.250 τ.μ. το ένα και 738 τ.μ. το δεύτερο και τα άλλα δύο με εμβαδόν 1.000 τ.μ. το ένα και 1.100 τ.μ. το δεύτερο, ιδιοκτησίας μεν Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας, διεκδικούμενα ωστόσο από το Δήμο για χώρους πράσινου.
            Το πρωτόκολλο της 4-10-2002 προωθούσε μεν το οικιστικό πρόγραμμα, σε βάρος όμως του λαού της Δραπετσώνας, αφού πάνω από 5 στρέμματα γης θυσιάζονταν χωρίς την παραμικρή δέσμευση από το Υπουργείο για το ισοζύγιο των ελεύθερων χώρων. Γι αυτό και οι 4 επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της Αντιπολίτευσης (Αραβιάδης, Μπεάζογλου, Φωτίου, και Τσιρίδης, ο οποίος είχε ήδη αυτονομηθεί και είχε συγκροτήσει δικό του ψηφοδέλτιο) δεσμεύτηκαν ότι όποιος εκλεγεί Δήμαρχος θα αλλάξει τους όρους του πρωτοκόλλου, όπως και συνέβη.
            17-9-2003: Το Δημοτικό Συμβούλιο με την 176 απόφασή του επικυρώνει τροποποιημένο το πρωτόκολλο επί διοίκησης Αραβιάδη, ο οποίος απέσπασε από τον τότε Υφυπουργό κ. Τσακλίδη γραπτή δήλωση ότι «μετά την περάτωση του έργου, ο χώρος των πολυκατοικιών στον Άγιο Διονύση θα περιέλθει στο Δήμο Δραπετσώνας».  Πρόκειται για ένα επίτευγμα του τότε Δημάρχου ο οποίος δικαιολογημένα το πρόβαλε στο λαό της Δραπετσώνας με ενημερωτικό φυλλάδιο.
            Μάιος 2008: Η ανέγερση έχει ήδη περατωθεί.  Ο Δήμος (Δήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσός), αφού επί ένα χρόνο σε συνεργασία με το Σύλλογο Σεισμοπλήκτων συγκέντρωσε τα δικαιολογητικά των δικαιούχων, υπέβαλε στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αναλυτικό πίνακα όλων των φερομένων ως δικαιούχων, με ειδική αναφορά των ελλείψεων και με επισήμανση από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου κάθε ειδικότερου προβλήματος.
                                    Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτημα:
Γιατί δεν παραδόθηκαν στους δικαιούχους τα διαμερίσματα, αφού η ανέγερση είχε περατωθεί πριν δύο χρόνια;
Γιατί δεν προχώρησε στην κλήρωση των διαμερισμάτων ο Αλέξανδρος Χρυσός, αφού επί της δικής του θητείας το έργο ολοκληρώθηκε;
Τέλος γιατί δεν εγκαινίασε  το έργο η προηγούμενη κυβέρνηση για να το εκμεταλλευτεί και προεκλογικά, αφού το έργο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε επί Νέας Δημοκρατίας;
Σε όλα τα ερωτήματα μία είναι η απάντηση:
Η γραφειοκρατία, η μεγάλη πληγή του Ελληνικού Κράτους, έκανε και εδώ το θαύμα της.  Η γραφειοκρατία η οποία εστίαζε στα εξής δύο βασικά σημεία:
α) Οι δικηγόροι του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους διαπίστωναν σειρά ελλείψεων και στους τίτλους κυριότητας και των 4 οικοπέδων, σφάλματα στις περιγραφές των οικοπέδων στα συμβόλαια, εσφαλμένες εγγραφές στο Κτηματολόγιο, εσφαλμένα τοπογραφικά διαγράμματα. και τόσα άλλα εμπόδια.  Τα προβλήματα αυτά ξεπεράστηκαν μετά από έναν αγώνα δρόμου της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου και προσωπικά του Δημάρχου Αλέξανδρου Χρυσού.
β) Το Υπουργείο έβρισκε προβλήματα στους τίτλους και τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας των φερομένων ως δικαιούχων με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επικύρωση του πίνακα διακαιούχων με έκδοση Υπουργικής απόφασης.
Μπροστά σ’ αυτό το αδιέξοδο με προσωπική του παρέμβαση ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσός ζήτησε να συγκληθεί σύσκεψη στο Υπουργείο την 21-9-2010 παρουσία του συλλόγου των σεισμοπλήκτων και πρότεινε στον Υφυπουργό κ. Μαγκριώτη την έκδοση προσωρινών παραχωρητηρίων για την άμεση στέγαση των δικαιούχων.  Η πρόταση Χρυσού έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό, ο οποίος δεσμεύτηκε να εκδώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα υπουργική απόφαση η οποία, και εκδόθηκε στην αρχή του νέου έτους.  
Το έργο λοιπόν θα το εγκαινίαζε όποιος εκλεγόταν δήμαρχος και έλαχε στο Λουκά Τζανή να το εγκαινιάσει.
Ο αγώνας των σεισμοπλήκτων πράγματι δικαιώνεται.  Για το Δήμο όμως και το λαό της Δραπετσώνας ο αγώνας συνεχίζεται με στόχο να αποκτήσει και επίσημα ο Δήμος το χώρο που σήμερα καταλαμβάνουν τα ετοιμόρροπα του Αγίου Διονυσίου, σύμφωνα με την προ επταετίας δέσμευση του Υπουργού.
Πεδίο δόξης λαμπρό λοιπόν για το νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Λουκά Τζανή και όχι τυμπανοκρουσίες και πανηγυρισμοί για ένα έργο που άλλοι μόχθησαν.