Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

Αυτοδιοίκηση και τοπική δημοκρατία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

8-05-2011 

Αυτοδιοίκηση και τοπική δημοκρατία 

Η Δημοτική Κίνηση «Αναγέννηση» καταγγέλλει τη Δημοτική αρχή και το Δήμαρχο Λουκά Τζανή, γιατί αν και βρισκόμαστε στον πέμπτο μήνα που βρίσκεται στη διοίκηση του Δήμου και οφείλει να παραχωρήσει κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο, καθώς και γραμματειακή υποστήριξη για την καλύτερη λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων, σφυρίζει αδιάφορα. 

Για το θέμα αυτό έχουμε επανειλημμένως έχουμε υποβάλει αιτήματα - ερωτήματα στο δημοτικό συμβούλιο και έχουμε εισπράξει ειρωνείες, μισόλογα και ποτέ υπεύθυνες πολιτικές απαντήσεις από τη διοίκηση του Δήμου. 

Η δημοτική αρχή συνειδητά παρανομεί στο θέμα αυτό, γιατί το άρθρο 66 παρ. 7 του «Καλλικράτη» (νόμος 3852/2010) ορίζει ξεκάθαρα ότι «Για την αποδοτικότερη λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων, η δημοτική αρχή οφείλει να παραχωρεί κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο και γραμματειακή υποστήριξη». Επιπλέον ο νομοθέτης δεν αφήνει κανένα περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στη δημοτική αρχή για την μη παραχώρηση κατάλληλα εξοπλισμένου χώρου και επιμένει στην ουσιαστική υποστήριξη των δημοτικών παρατάξεων για να συνεδριάζουν, να διατηρούν αρχείο και να διευκολύνονται στην πρόσβαση στα στοιχεία της διοίκησης. 

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη οξύνοια για να καταλάβει κανείς ότι η αποδοτικότερη λειτουργία των παρατάξεων, που ο νομοθέτης τις αναβαθμίζει, στο πλαίσιο της δημοτικής διοίκησης, επιτυγχάνεται όταν αυτές λειτουργούν στην έδρα του δήμου και έχουν τις δυνατότητες να παρέμβουν, να ενημερωθούν, να ενημερώσουν και να ελέγξουν την εξουσία. 

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο δήμαρχος τις δημοτικές παρατάξεις είναι αντιδημοκρατικός, δείχνει την αντίληψή του για τον ρόλο των παρατάξεων στο δημοτικό έργο και δεν συνάδει με το πνεύμα και τον σκοπό των διατάξεων του «Καλλικράτη». Υπάρχει τεράστιο θέμα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών, οι άλλες παρατάξεις είναι πολιτικοί αντίπαλοι αλλά και συμμέτοχοι στη λειτουργία και έχουν ρόλο. Το ρόλο αυτό έχει ευθύνη η κάθε διοίκηση να τον διευκολύνει για το συμφέρον της λειτουργίας του Δήμου. 
Καλούμε τη Δημοτική αρχή και το Δήμαρχο Λουκά Τζανή να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων να εφαρμόσει τον νόμο, να δείξει στην πράξη το νέο ήθος και ύφος που τόσο διαφήμιζε προεκλογικά και τελικά να επιβεβαιώσει την πίστη του στη δημοκρατία και το σεβασμό στους συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους και κατ΄ επέκταση στους πολίτες της πόλης μας.Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης
«ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Αλέξανδρος Χρυσός