Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


Ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης Κερατσινίου – Δραπετσώνας «Αναγέννηση»

Η Δημοτική Κίνηση Κερατσινίου – Δραπετσώνας «Αναγέννηση» εκφράζει την ανησυχία της για τα εκφυλιστικά φαινόμενα και τα προβλήματα που σημάδεψαν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, τα οποία δυστυχώς συνεχίζονται έως και σήμερα. Δηλώνει ότι κανένας γονιός, μαθητής και εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος και δεν οφείλει να κατανοεί και να αποδέχεται τα φαινόμενα της ανικανότητας, της γραφειοκρατίας,  και της ολιγωρίας της Πολιτικής και Δημοτικής Ηγεσίας για τα θέματα της παιδείας και επισημαίνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει το κόστος για τη λειτουργία των σχολείων (βιβλία, συντηρήσεις, υλικά καθαριότητας κ.λπ.)   δεν πρέπει να μεταβιβάζεται στις πλάτες των γονέων.


Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αρχής φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τα πρωτοφανή προβλήματα των δημόσιων σχολείων του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, ενώ η Δημοτική Αρχή «κρύβεται» πίσω από τις κυβερνητικές ολιγωρίες, για να αποκρύψει τις ευθύνες της.
Πιο συγκεκριμένα:.
1 . Η περιπέτεια με τα σχολικά βιβλία δεν έχει τέλος και δημιουργεί πλέον σοβαρούς κινδύνους ώστε το μεγάλο αυτό φιάσκο να τινάξει στον αέρα όλη τη φετινή σχολική χρονιά. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι τα βιβλία θα έχουν φτάσει στους μαθητές στις αρχές Νοεμβρίου, τα στοιχεία δείχνουν ότι δυστυχώς έχει φτάσει μόνο το 25% των βιβλίων στα σχολεία.
Θα πρέπει άμεσα να δοθεί τέλος σε αυτή την απίστευτη κατάσταση ώστε να αποκτήσουν και κάποιο νόημα οι εξαγγελίες για «Σχολεία Ενιαίου Αναμορφωμένου προγράμματος», «Καινοτόμες Δράσεις», «Ψηφιακό Σχολείο», «Νέο Σχολείο», «Ανοιχτό Σχολείο» και τόσα άλλα. Φτάνει πια!


2 . Για 5 συνεχή σχολική χρονιά δεν έχουν γίνει συστηματικές επισκευές στα σχολεία στο Δήμο μας, ενώ κάθε χρόνο έρχονται στο Δήμο ειδικά κονδύλια για τις συντηρήσεις και βελτιώσεις σχολικών κτιρίων.  Πρόσφατα αποδόθηκε  στο Δήμο Κερατσινίου –Δραπετσώνας χρηματικό ποσό 95.000 ευρώ περίπου, ποσόν εξαιρετικά μικρό, για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για επισκευές.
 Καλούμε τη Δημοτική αρχή, άμεσα να ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να ξεκινήσουν οι επισκευές. Ταυτόχρονα να δημοσιοποιήσει σε ποια σχολεία και τι είδους παρεμβάσεις θα γίνουν, ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια για τη διάθεση του ποσού. Σημειώνουμε ξεχωριστά ότι μια σειρά υποσχέσεις και δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής για αναγκαίες παρεμβάσεις, διαμορφώσεις σχολικών χώρων κ.ά. έχουν μείνει μετέωρες. Δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί ενώ ήταν γνωστή η οικονομική κατάσταση.

3 . Τη  δύσκολη φετινή χρονιά συμπλήρωσαν οι ρυθμίσεις και οι αστοχίες του «Καλλικράτη» σε σχέση με την συγχώνευση των παλαιών σχολικών επιτροπών,   αλλά και η ανικανότητα της Δημοτικής αρχής να εξασφαλίσει έγκαιρα τη διάδοχη κατάσταση. Αποτέλεσμα τα σχολεία του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας για σχεδόν 3 μήνες να μείνουν χωρίς τα απαραίτητα χρήματα, ώστε να αγοράσουν τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους.
Το Δημοτικό Συμβούλιο συντάχτηκε με τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση με την παρουσία εκατοντάδων εκπαιδευτικών και γονέων αποφάσισε ομόφωνα να δοθούν άμεσα όλα τα χρήματα στα σχολεία. Σημειώνουμε ότι σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, υπήρχαν συνολικά 450.000 ευρώ(!) συγκεκριμένα από τον Δήμο (χρήματα από την Πολιτεία και χρήματα από τις παλιές Σχολικές Επιτροπές) τα οποία δεν είχαν αποδοθεί στα σχολεία επί δύο μήνες και δεν έχουν αποδοθεί πλήρως μέχρι και σήμερα.
Η κατάσταση τελευταία άρχισε να ομαλοποιείται, δυστυχώς μόνο για την  Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο πρόεδρος της αρνούνται(!) να υλοποιήσουν την απόφαση Δημοτικού συμβουλίου και να χρηματοδοτήσουν τα σχολεία με όλα τα χρήματα που δικαιούνται, χρησιμοποιώντας αυθαίρετα επιχειρήματα και αστήρικτους συλλογισμούς.
Καλούμε το Δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες του και άμεσα να κάνει τα αυτονόητα, ώστε τα στελέχη της Κίνησης του που έχουν διοριστεί στα νομικά πρόσωπα του Δήμου να σέβονται τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Επιπλέον τον καλούμε να στηρίξει έμπρακτα τις σχολικές επιτροπές με τις υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να ξεπεραστούν τεχνικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες και να λειτουργήσουν παραγωγικά προς όφελος των σχολείων οι νέες σχολικές επιτροπές και τα συμβούλια σχολικής κοινότητας.

Ως Δημοτική Κίνηση «Αναγέννηση» επισημαίνουμε ότι η  Παιδεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα μόνο στα προεκλογικά φυλλάδια των παρατάξεων και των κομμάτων.  Η Παιδεία πρέπει να γίνει πρώτη προτεραιότητα, ουσία και πράξη για όποιον πραγματικά  πιστεύει στην  ανάπτυξη του τόπου και νοιάζεται για το μέλλον του.