Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ

Δήλωση του Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Επικεφαλής της "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ" Ζαχαρία Ζούπη


Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου-Δραπετσώνας μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για την προσπάθεια της Δημοτικής Επιχείρησης (ΔΗΚΕΠΑ).
Με δεδομένο ότι μια μέρα πριν, η Βουλή ψήφιζε ουσιαστικά υπέρ της κατάργησης των Διετών Προγραμμάτων των Δημοτικών Επιχειρήσεων ως όρο χρηματοδότησης τους από τους Δήμους, η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού της ΔΗΚΕΠΑ με τους ψήφους των Δημοτικών Συμβούλων της "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ"¨και της "Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης" ανοίγει χαραμάδα αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση του χρέους της και την πλήρη αποπληρωμή των εργαζομένων.

Σημειώνω ότι είχα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό όταν αυτός συζητήθηκε στο Δ.Σ. της ΔΗΚΕΠΑ και την ίδια στάση κράτησε και ο εκπρόσωπος της "Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης". Οι λόγοι ήταν απλοί:
  • Ήταν ένας τύποις Προϋπολογισμός, εντελώς στον αέρα, αφού... δεν είναι γνωστή η καθαρή θέση της Επιχείρησης, δεν υπάρχει Ισολογισμός του 2011, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα συνολικά χρέη προς τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά τους Ταμεία.
  • Τέθηκαν ερωτήματα για την νομιμότητα ψήφισης του Προϋπολογισμού στις 30 Μαρτίου, όταν η συζήτηση ξεκίνησε στις 28/12! Μιλάμε δηλαδή, για ένα αμόκ ασυναρτησίας και αναποτελεσματικότητας.
Ωστόσο άλλαξα στάση τόσον εγώ, όσο και συνολικά η "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" μετά τα νέα δεδομένα που εμφανίστηκαν, διατηρώντας βέβαια τις σοβαρές επιφυλάξεις μας. Αν καταψηφίζαμε τον Προϋπολογισμό θα συμβάλαμε στην διαιώνιση του προβλήματος της ΔΗΚΕΠΑ και στην μη δυνατότητα νόμιμης καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, αφού η Διοίκηση του Δήμου διαθέτοντας 23 δημοτικούς συμβούλους, δεν συμπλήρωνε τον απαραίτητο αριθμό των 21 ψήφων. Ακριβώς γι' αυτό τον λόγο ασκήσαμε κριτική στην στάση της ΔΑΣ (ΚΚΕ) που καταψήφισε τον Προϋπολογισμό. Με δήθεν αγωνιστική ρητορεία από την μια καταψήφιζε τον Προϋπολογισμό και από την άλλη ζητούσε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Υποστήριζε δηλαδή πράγματα ασύμβατα μεταξύ τους, πιθανά μη κατανοώντας και τι συμβαίνει αφού η ΔΑΣ έχει αρνηθεί να συμμετέχει... στο Δ.Σ. της Επιχείρησης! Και δεν έχει ζήσει τις αγωνιώδεις προσπάθειές μας να επιβιώσει η Επιχείρηση απέναντι σε μια απίθανη Διοίκηση.

Ωστόσο, η μεγάλη παραφωνία της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η ομιλία του Δημάρχου Λουκά Τζανή.
  • Αντί να απολογηθεί που επί 9 μήνες η Διοίκησή του δεν μπορούσε να φτιάξει ένα διετές πρόγραμμα και έχει μετατρέψει την ΔΗΚΕΠΑ σε "παράγκα"  δίχως νόμιμες λειτουργίες, επιτέθηκε κατά των πτερύγων της Αντιπολίτευσης που θα υπερψήφιζαν τον Προϋπολογισμό!
  • Αντί να κάνει στοιχειώδη αυτοκριτική  που παρέλαβε χρέος Επιχείρησης στο ύψος των 700.000 ευρώ και το έφτασε μέσα σε 15 μήνες στα 2.200.000 ευρώ(!) εκτόξευσε και πάλι λάσπεις προς τις δυνάμεις που θα στήριζαν την ψήφιση του Προϋπολογισμού(!), ξεχνώντας ότι για όλες τις παρελθούσες χρήσεις των προϋπαρχόντων Επιχειρήσεων υπάρχουν πορίσματα Εκθέσεων Ορκωτών Λογιστών που έχουν ψηφιστεί ομόφωνα από τα Δ.Σ. των Επιχειρήσεων και τα Δημοτικά Συμβούλια. Μόνον επί  θητείας του δεν υπάρχουν αντίστοιχα Πορίσματα, τα οποία μάλιστα τα περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον. 
  • Αντί να εμφανίσει ένα χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης του χρέους της ΔΗΚΕΠΑ και πλήρους αποπληρωμής των εργαζομένων, προτίμησε να βγάζει δήθεν αγωνιστικές κραυγές δίχως καμία ουσία.
Κατά την γνώμη μου είναι φανερό, ότι δεν ήθελε την ψήφιση του Προϋπολογισμού, γιατί δεν έχει άλλοθι για την μη χρηματοδότηση της ΔΗΚΕΠΑ από τον Δήμο. Καλά κρυβόταν πίσω από την δήθεν αδυναμία να φτιάξει επί 9 μήνες ένα διετές Πρόγραμμα. Καλά βολευόταν πίσω από την μη διάθεση ούτε ευρώ τους τελευταίους 9 μήνες για την Πολιτιστική-Αθλητική-Κοινωνική δραστηριότητα του Δήμου,
Τώρα οι κουρτίνες τραβήχτηκαν. Τώρα υπάρχει ψηφισμένος και από το Δημοτικό Συμβούλιο Προϋπολογισμός, ο Νόμος θα πάρει ΦΕΚ, το Δ.Σ. της Επιχείρησης θα πρέπει να δει το αιτιολογημένο αίτημα για κάλυψη του οικονομικού ανοίγματος της προς το Δημοτικό Συμβούλιο και όλα μπορούν να πάρουν τον δρόμο τους. Πριν απ' όλα πρέπει να πάρει το δρόμο της η πλήρη αποπληρωμή των εργαζομένων, η αποκατάσταση της νομιμότητας και της τάξης στην οικονομική ιδιαίτερα λειτουργία της ΔΗΚΕΠΑ.
Τώρα ο κύριος Τζανής θα πρέπει να πάρει τις ευθύνες του.
Οι προβολείς πέφτουν όλοι σ' αυτόν. Δεν μπορεί πια να ρίχνει τις ευθύνες από εδώ και από κει.
Πρέπει να αποσαφηνίσει το σχέδιό του για την διάσωση της Επιχείρησης, ξεκινώντας από την παρουσίαση ενός ρεαλιστικού και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος αντιμετώπισης του χρέους της. Δεν μπορεί να μένουν άλλο απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, όπως έγινε και στις μέρες του Πάσχα παρά τις δεσμεύσεις του Δημάρχου. Φαντάζομαι πως μπορεί. Άλλωστε ο ίδιος ενημερώνει τους τελευταίους μήνες τους δημότες ότι "κατάφερε" να κάνει τον Δήμο να έχει πλεόνασμα.