Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΙΑ ΤΟ Κ.Ε.Κ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ



Ενημερωτικό Σημείωμα 15-9-2013



Για να μαθαίνουν οι πολίτες τι συμβαίνει…



Πάντα σ΄ αυτά τα χρόνια φρόντιζα να ενημερώνω για το τι συμβαίνει στα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά και άλλα συλλογικά όργανα που συμμετείχα  (Δ.Σ ΔΗΚΕΠΑ, Δ.Σ Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης). Το θεωρούσα και το θεωρώ καθήκον μου απέναντι στους πολίτες και ασφαλώς θα συνεχίζω να το κάνω. Αντίθετα πολλοί αντιμετωπίζουν αυτές τις διαδικασίες ως «κλειστές» διαδικασίες. Πολλοί πάλι, κάποιων από αυτούς ακούγονται τα ονόματά τους ως πιθανοί υποψήφιοι Δήμαρχοι, δεν πατούσαν καν!!! Θα τα πούμε όμως στην ώρα τους.


Προχθές συνεδρίασε το Δ.Σ του Κ.Ε.Κ. Συζητήθηκαν διάφορα θέματα. Ωστόσο έχει αξία η συζήτηση που έγινε για μία πρότασή μου. Όπως είναι γνωστό, στην Γενική Συνέλευση των μετόχων του Κ.Ε.Κ τον Ιούνιο καταψηφίστηκε ο Ισολογισμός του Κ.Ε.Κ!!!  Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του κλίματος που είχε δημιουργηθεί και των συνεχών, συγκεκριμένων καταγγελιών για φαινόμενα τουλάχιστον κακοδιαχείρισης. 
Μετά βέβαια, κάποιοι έκαναν μία συστηματική προσπάθεια να υποβαθμίσουν το γεγονός. No problem!  ΌΛΟΙ ΟΣΟΙ ΑΚΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΟΥΝ,ΟΠΟΤΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ. Στην ίδια διαδικασία κατέθεσα την πρόταση να γίνει πλήρης οικονομικός έλεγχος στα οικονομικά του Κ.Ε.Κ από τους οικονομικούς επιθεωρητές , να πέσει άπλετο φως.
 Η αντίθετη άποψη εκφράστηκε από τον Γιώργο Χάσκα (δημοτικό σύμβουλο και επομένως μέτοχο του Κ.Ε.Κ τότε, Αντιπρόεδρο του Κ. Ε. Κ σήμερα). Η πρότασή του ήταν να μην πάμε σε τέτοιο επίπεδο ελέγχου, αλλά να καλέσουμε ορκωτούς λογιστές. Συζητήσαμε πολύ ώρα (τότε είχα αναφερθεί εκτενώς). Σε κάθε περίπτωση η Γενική Συνέλευση κατέληξε, το νέο Δ.Σ να εξετάσει άμεσα το θέμα στην κατεύθυνση να γίνει έλεγχος.


Από τότε πέρασαν 3 μήνες και τίποτα δεν είχε γίνει. Γι αυτό και επανέφερα την πρόταση , λέγοντας να γίνει έλεγχος έστω από ορκωτούς λογιστές, όπως είχε προτείνει ο Γ.Χάσκας. Περίμενα ότι αυτή η πρόταση θα γινόταν ομόφωνα δεκτή. Ωστόσο άκουσα πολλά και διάφορα, επιτρέψτε μου να πω περίεργα :

-         Ότι κοστίζει πολύ ο έλεγχος από τους ορκωτούς λογιστές !

-         Ότι  αν γίνει έλεγχος, το Κ.Ε.Κ κινδυνεύει με άμεσο κλείσιμο!

-         Ότι υπάρχει κίνδυνος να φορτιστεί το προεκλογικό κλίμα

Αυτά και άλλα πολλά τα οποία από μόνα τους τροφοδοτούν ερωτηματικά, πολλά ερωτηματικά ασφαλώς. Καταλήξαμε να αποφασίσουμε σε 10-15 μέρες σε νέα συνεδρίαση του Δ.Σ . Θέλω να είμαι σαφής : Οι δύο που εκπροσωπούμε την «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» (Εγώ και η κ.Μαρία Αργυροπούλου) θα ξανακαταθέσουμε την πρόταση και θα την θέσουμε σε ψηφοφορία – Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα για το χρονικό  βάθος του ελέγχου (όπως είπα χαρακτηριστικά, ας ψάξουν από το 1821) – Ελπίζουμε την αυτονόητη πρότασή μας να την ψηφίσουν όλοι –  Όσοι δεν την ψηφίσουν, θα γίνουν γνωστά τα ονόματά τους στην τοπική κοινωνία- Ας μην γελιούνται κάποιοι. Έλεγχος θα γίνει έτσι κι αλλιώς

 Αυτά… προς το παρόν…. Για να μαθαίνουν όλοι τι συμβαίνει. Γιατί η διασφάλιση της διαφάνειας είναι χρέος όλων μας.
Ζαχαρίας Ζούπης