Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011

SuperMarket LIDL: Η αναξιοπιστία του Δημάρχου

SuperMarket LIDL: Η αναξιοπιστία του Δημάρχου

            Για αναξιοπιστία και εμπαιγμό των εμπόρων κατήγγειλε το Δήμαρχο ο επικεφαλής της μείζονος αντ/σης Αλέξανδρος Χρυσός στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12 Ιουλίου με αφορμή το θέμα της ημερήσιας διάταξης «Αποδοχή δωρεάς από το Super Market LIDL προς το Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας».
            Ο Αλέξανδρος Χρυσός υπενθύμισε στο  Δήμαρχο ότι κατά την κοπή της πίτας του Εμπορικού Συλλόγου, σε ένα συναρπαστικό λόγο κατά της παγκοσμιοποίησης που συγκίνησε τους πάντες ακόμη και τον ίδιο το Χρυσό, ο Δήμαρχος, υποσχέθηκε καταχειροκροτούμενος ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την ίδρυση πολυεθνικού πολυκαταστήματος στο Δήμο.  «Τι είναι αυτό, Δήμαρχε, που σας έκανε να αλλάξετε γνώμη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;» ρώτησε το Δήμαρχο κατά το τέλος της ομιλίας του.
            Και όμως, κατά τη συζήτηση ο Δήμαρχος αποκάλυψε ότι τις επαφές με το LIDL τις είχε ξεκινήσει από το Νοέμβριο δηλ. πριν αναλάβει Δήμαρχος.  Αυτό σημαίνει ότι κατά την κοπή της πίτας ο εμπαιγμός των εμπόρων από το Δήμαρχο γινόταν πλήρως συνειδητά και ο πύρινος λόγος του ήταν καθαρά υποκριτικός.
            Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δημ. σύμβουλος της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ξένια Φωτίου, η οποία καταλόγισε στο Δήμαρχο «βοναπαρτισμό», «αυταρχική συμπεριφορά» και «περιφρόνηση του δημ. συμβουλίου», με αφορμή την αποστροφή του Δημάρχου ότι δε θα έφερνε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν δεν επρόκειτο για «αποδοχή δωρεάς» που απαιτεί απόφαση Δημ. Συμβουλίου.  Αυτό τι σημαίνει; Ο Δήμαρχος μόνος του αποφάσισε, μόνος του και εν κρυπτώ άρχισε τις επαφές με τον όμιλο LIDL, πριν ακόμη αναλάβει Δήμαρχος και όταν το θέμα το είχε «κλείσει» ενημέρωσε την παράταξή του και με το γνωστό δημοκρατικό συγκεντρωτισμό το επέβαλε σε όλα τα θεσμικά όργανα «Επιτροπή Διαβούλευσης».  «Οικονομική Επιτροπή» τα οποία τελούν υπό τον πλήρη έλεγχό του.  Από κει και πέρα η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν προειλημμένη.
            Δεν ίδρωσε λοιπόν το αυτί του από την κραυγή αγωνίας των καταστηματαρχών που από νωρίς είχαν κατακλύσει την αίθουσα του δημοτικού Συμβουλίου και ζητούσαν από το Δήμαρχο να παραμείνει στην αρχική του θέση προστατεύοντας το μεροκάματό τους που καθημερινά συμπιέζεται λόγω της οικονομικής κρίσης.  Δεν ίδρωσε το αυτί του ούτε από την αντιπολίτευση που ομόφωνα του ζητούσε να αποσύρει την πρότασή του.  Αγνόησε ακόμη και το βουλευτή του ΣΥΝ που παρεβρέθηκε στη συνεδρίαση πήρε το λόγο, έκανε τις προτάσεις του και απογοητευμένος αποχώρησε, αφού ούτε απάντηση από το Δήμαρχο έλαβε.
            Με την πλειοψηφία που διαθέτει στο Δημοτ. Συμβούλιο και «συνεπικουρούμενος» από τους τραμπουκισμούς των διάσπαρτων στην αίθουσα μπράβων του, ο Δήμαρχος κατάφερε να αποσπάσει την πολυπόθητη απόφαση με αρνητική ψήφο σύσσωμης της αντιπολίτευσης!
Ντροπή, Δήμαρχε!
Ο προκάτοχός σου Φώτης Μελάς, είχε τον τσαγανό να αποτρέψει τη ίδρυση ΚΑΡΦΟΥΡ-ΜΑΡΙΝΟΠΥΟΣ Α.Ε. στον ίδιο χώρο, δίνοντας εντολή στις υπηρεσίες του (αρ. πρωτ. 23.895/16-5-2007) να μην εκδώσουν τη σχετική οικοδομική άδεια.  Και μάλιστα σε μια εποχή που δεν είχε ακόμη πλήξει τη χώρα μας η οικονομική κρίση και τα καταστήματα του Κερατσινίου δεν αντιμετώπιζαν ιδιαίτερο πρόβλημα.
Εσύ δεν είχες το σθένος να φέρεις ευθέως στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα ίδρυσης LIDL και το έφερες έμμεσα ως «αποδοχή δωρεάς».  Αλήθεια, μας χαρίζει το LIDL σήμερα κάτι που δεν είναι δικό του και που θα αποκτήσει μετά από 1-2 χρόνια;
 Η απόφαση λοιπόν του Δημοτικού Συμβουλίου που ελέγχεται για τη νομιμότητά της, εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα του πολυεθνικού ομίλου  νομιμοποιώντας κάθε διευκόλυνση του δήμου προς τον όμιλο για την έκδοση της άδειας.  Να λοιπόν γιατί οι έμποροι κάνουν λόγο για συναλλαγή!