Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΗΤΑ


Ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης Κερατσινίου – Δραπετσώνας «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» 
 14-09-2012


Με σημαντικά προβλήματα ξεκίνησε η λειτουργία και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών. Η έλλειψη χρημάτων, κτιριακών υποδομών και προσωπικού είναι τα βασικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι αρκετοί οι δήμοι της χώρας. Δυστυχώς στα προβλήματα αυτά η πολιτεία, απαντά με τις περιοριστικές πολιτικές που επιβάλουν τα μνημόνια. Πολιτικές που απαγορεύουν τις προσλήψεις αναγκαίου μονίμου προσωπικού, κάνουν περικοπές στην χρηματοδότηση, οδηγούν κοινωνικές δομές στην υποβάθμιση και τη διάλυση.

Στο Δήμο μας η Δημοτική Αρχή του Λουκά Τζανή λειτουργώντας αυταρχικά και αλαζονικά με τον ίδιο καταστροφικό τρόπο που διέλυσε τη ΔΗΚΕΠΑ, δεν διδάχτηκε τίποτα από την περσινή απαράδεκτη λειτουργία των σταθμών, δεν άκουσε τις εκκλήσεις και παραινέσεις των εργαζομένων και των δημοτικών παρατάξεων και οδηγήθηκε σε αδιέξοδα με άμεσες συνέπειες στις οικογένειες συμπολιτών μας που έχουν παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ως ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ από τον Μάρτιο είχαμε καταθέσει προτάσεις και είχαμε τονίσει την αναγκαιότητα εγκαίρου και ολοκληρωμένου προγραμματισμού .

’Έτσι, πολλά παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και οι γονείς βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ωστόσο, τα προβλήματα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών του Δήμου μας δεν είναι μόνο οικονομικά και δεν περιορίζονται στην έλλειψη προσωπικού. Σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ευαισθησίας της διοίκησης προς τις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών διότι ιεραρχεί άλλες προτεραιότητες(π.χ. Formula1), αλλά και η συγκεντρωτική, σχεδόν αυταρχική Διοίκηση του Νομικού Προσώπου που διέπεται από ανικανότητα στοιχειώδους προγραμματισμού και παντελή απαξίωση της εμπειρίας των εργαζομένων.

Η διοίκηση με αυτή την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, κατάφερε να αφήσει απλήρωτους επί μέρες τους εργαζομένους, να διαλύσει τις οργανωμένες υπηρεσίες, να επιλέξει χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο τα παιδιά που θα φοιτήσουν στους σταθμούς, αποφεύγοντας κάθε διαδικασία διαφάνειας και ισονομίας.

Καλούμε τη διοίκηση να αλλάξει τακτική. Δεν είναι τσιφλίκι της οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου. Ανήκουν στους κατοίκους της πόλης μας και όλοι έχουν το ίδιο δικαίωμα στις υπηρεσίες τους.
Την καλούμε να σταθεί δίπλα στους εργαζομένους και να μην υποβαθμίζει το παιδαγωγικό και κοινωνικό χαρακτήρα που έχουν οι παιδικοί σταθμοί. 

Να τηρήσει απολύτως τα άρθρα του κανονισμού λειτουργίας και της νομοθεσίας τα οποία θέτουν όρους και προϋποθέσεις ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία των σταθμών και η ασφάλεια και η φροντίδα των βρεφών και των νηπίων, όπως αναλογίας παιδαγωγού – νηπίων, βρεφοκόμου – βρεφών, χώρου – παιδιών. Οι παιδαγωγοί στους παιδικούς σταθμούς δεν είναι απλά baby sitter που φυλάνε τα παιδιά όσο οι γονείς εργάζονται. 

Να δώσει στη δημοσιότητα τα κριτήρια με τα οποία επέλεξε τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και επιδιώξει να μην αποκλειστεί εν τέλει κανένα παιδί .

Να πάρει άμεσα και πρακτικά μέτρα ώστε να λειτουργήσουν όλοι οι παιδικοί σταθμοί.

Να σταματήσει εδώ και τώρα την προσπάθεια να λειτουργήσει τους σταθμούς με εργαζόμενους από τα προγράμματα που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, κατάρτιση και ειδικότητα, κάτι που θα έθετε σε αμφισβήτηση την ποιότητα των υπηρεσιών και θα δημιουργούσε ποικίλα προβλήματα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. 
Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ, Ο ΠΑΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΕΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ.