Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ

ΝΑ AΛΛΑΞΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ

Συμπεράσματα και φόβοι μετά την σύσκεψη Γ.Γ Μεταναστευτικής Πολιτικής με τους επικεφαλής των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Δήλωση Ζαχαρία Ζούπη ,επικεφαλής της δημοτικής κίνησης  « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ »

Από την Δευτέρα αντέδρασα άμεσα στην αιφνιδιαστική ,πραξικοπηματική απόφαση της Κυβέρνησης για την λειτουργία Κέντρου Προσφύγων Μεταναστών στο Σχιστό χωρίς να διαβουλευτεί με κανένα , γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τους Δήμους της περιοχής. Από την Δευτέρα ζήτησα την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου ,ώστε να συζητήσει το θέμα και να πάρει αποφάσεις  . Αναφέρομαι προφανώς σε ανοικτή συνεδρίαση με την συμμετοχή και των φορέων της περιοχής οι οποίοι και αυτοί θα πρέπει να πάρουν θέση. Τελικά αυτό που έγινε χθες ( 4- 2-2016 ) , ήταν μια σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο με την συμμετοχή του Γ.Γ Μεταναστευτικής Πολιτικής ,ο οποίος θα μας ενημέρωνε έστω εκ των υστέρων για τι ακριβώς μιλάμε . Αυτό και έγινε .Δυστυχώς από την σύσκεψη αυτή βγήκα ακόμα πιο ανήσυχος , πιο προβληματισμένος ,πιο κάθετα αντίθετος στην λειτουργία του Κέντρου αυτού.


1.       Γιατί εδραιώθηκε η αντίληψή μου ότι η Κυβέρνηση πανικόβλητη από τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα με δική της αποκλειστική ευθύνη έξω από την Σένγκεν , προχωράει σε πρόχειρο σχεδιασμό με την συμμετοχή πια και του Στρατού .Όλα είναι σχεδιασμένα ,αποφασισμένα στο πόδι ,γιατί στην Σύνοδο Κορυφής 17-18-19 Φεβρουαρίου  θέλουν να εμφανίσου ότι κάτι έκαναν.

2.       Γιατί κατάλαβα ότι δεν έχει συνειδητοποιηθεί ότι μιλάμε για ένα τρομακτικό ρεύμα προσφύγων και μεταναστών που θα πλημυρίσει μια χώρα πλήρως απροετοίμαστη και με ανθρώπους που με επικίνδυνο ερασιτεχνισμό χειρίζονται και αυτό το πρόβλημα. Αναφέρω μόνο ένα στοιχείο και διατυπώνω ένα ερώτημα: Το 2014 εισήλθαν στην χώρα τον Ιανουάριο 955 και συνολικά στο έτος 41.074.Το 2015 εισήλθαν τον Ιανουάριο 1694 και συνολικά στο έτος … 851.319 !!! ( τα στοιχεία είναι από δημοσίευση του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Ν.Ξυδάκη ).Το 2016 
       που σύμφωνα με την ενημέρωση του Γ.Γ εισήλθαν …55.000 (!) ,πόσοι θα μπουν ,με                δεδομένο ότι στα παράλια της Τουρκίας έχουν συγκεντρωθεί 3.000.000 άνθρωποι από όλες τις χώρες της περιοχής πόσοι θα εισέλθουν; Τι πρόβλεψη κάνει η Κυβέρνηση ; Τι σκέφτεται να κάνει με ορατό τον κίνδυνο να κλείσουν και τα σύνορα μιας σειράς χωρών; Σ ΄αυτά τα ερωτήματα , δεν κατάλαβα να υπάρχει κανένας σχεδιασμός . Η Κυβέρνηση που φέρνει ακέραια την ευθύνη για το ρεύμα που τόνωσε η ίδια, τώρα απλά σηκώνει τα χέρια ψηλά και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα για τα μάτια του κόσμου και των ευρωπαίων.

3.       Γιατί κατάλαβα ότι η « λύση Σχιστού » απλά πρόκυψε επειδή σε κάποιο χάρτη του Υπουργείου Άμυνας είδαν ένα εγκαταλελειμένο στρατόπεδο ( Δεν μας τον δίνουν ,να τους δείξουμε και άλλα ; )  .Κανένας δεν εξέτασε τι σημαίνει αυτό, τι ιδιομορφίες μπορεί να έχει η περιοχή, τι παρενέργειες μπορεί να υπάρχουν. Ο ίδιος ο Γ.Γ παραδέχτηκε ότι δεν ξέρει τον χώρο ,ότι δεν τον έχει δει ,ότι αμφιβάλει αν μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 4.000 όπως γράφουν οι εφημερίδες από πληροφορίες του Υπουργείου Άμυνας .Σ ΄αυτό που ήταν σαφής , ήταν ότι δεν θα είναι χώρος παραμονής για 72 ώρες όπως λεγόταν ,αλλά μιας μεγαλύτερης παραμονής ίσως και μηνών .Ενός χώρου που θα ανοίγει στις 8π.μ και θα κλείνει στις 10 μ.μ.. Επίσης , σ΄αυτό που ήταν σαφής , ήταν ότι δεν αναζητήθηκαν άλλες λύσεις η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος στην βάση της απλής αρχής της αναλογικής ανάληψης ευθυνών από όλους τους Δήμους και όχι τους συνήθεις « ύποπτους »

Εν πάση περιπτώσει αυτά περίπου ειπώθηκαν χθες ,αυτά τα συμπεράσματα έβγαλα ,αυτοί οι φόβοι μου γεννήθηκαν .Μου γεννήθηκε όμως και ένας άλλος φόβος: Να τροφοδοτηθεί ένα μεγάλο ρεύμα ξενοφοβίας ,ρατσισμού με αποκλειστική ευθύνη όσων σχεδιάζουν και χειρίζονται αυτό το θέμα με ερασιτεχνισμό, προχειρότητα και στο πόδι. 
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ .Η Κυβέρνηση, η Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο ,οι φορείς της πόλης

Εγώ για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω και με μεγαλύτερη κατηγορηματικότητα και σαφήνεια
-          Να καλεστεί άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο που κακώς δεν έχει καλεστεί ακόμα
-          Να καλεστούν σε αυτό και βουλευτές ,εκπρόσωποι της Κυβέρνησης από την μια και βέβαια και οι φορείς της πόλης
-          Να γίνει κοινή σύσκεψη δημοτικών συμβουλίων Κερατσινίου-Δραπετσώνας ,Περάματος ,Πειραιά και φορέων

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΘΗΚΗ ΨΥΧΩΝ
Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝΤΩΝ