Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΕ Ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΖΟΥΠΗΣ

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΕ Ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΖΟΥΠΗΣ

Με κριτική διάθεση στην προχειρότητα της Κυβέρνησης , ευαισθησία ,ανθρωπιά ,αντίληψη υπεράσπισης των συμφερόντων της πόλης και αποτελεσματικής ,πραγματικά ανθρωπιστικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ρεύματος  και αυτοδιοικητική αντίληψη κατάθεσε πρόταση για απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Ζαχαρίας Ζούπης .Η πρόταση συγκέντρωσε 6 ψήφους ,αφού την ψήφισαν σύμβουλοι από 4 διαφορετικές δημοτικές κινήσεις που παρευρίσκονταν την ώρα  της ψηφοφορίας. Τελικά πέρασε η πρόταση του Δημάρχου και της Διοίκησης με 20 ψήφους ( έλειπαν 4 σύμβουλοι της πλειοψηφίας ) που υιοθέτησαν έστω κριτικά την λειτουργία του Κέντρου στο Σχιστό  ,ενώ 4 ψήφους συγκέντρωσε η πρόταση του Κ.ΚΕ και υπήρχε 1 λευκό ( Του Φώτη Μελά).

Το Σχέδιο Απόφασης του Ζαχαρία Ζούπη είναι το παρακάτω :

1.      Οι κάτοικοι της πόλης μας γνωρίζουν καλά τι σημαίνει ανθρώπινος κίνδυνος , προσφυγιά ,αναγκαστική ξενιτειά  . Μεγάλο ποσοστό τους άλλωστε « βαστάνε » από την Μικρά Ασία η έχουν ζήσει σε δύσκολες καμπές της ιστορίας .
 Εκφράζουμε επομένως την καταδίκη μας σε κάθε παράγοντα που προκάλεσε την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή και έτσι τροφοδότησαν μια γενική αναταραχή και ένα πρωτοφανές προσφυγικό ρεύμα .Εκφράζουμε τον πόνο μας για όσα περνούν εκατομμύρια άνθρωποι ,συμπάσχουμε μαζί τους εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας ,τους αγκαλιάζουμε όπως πρέπει να τους αγκαλιάσουμε όλοι οι Έλληνες ,όλοι οι Ευρωπαίοι .


2.       Έχουμε πλήρη συνείδηση της κατάστασης που διαμορφώνεται στην χώρα όταν μόνο το 2015 εισήλθαν στην χώρα μας 850.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Πολύ περισσότερο που η χώρα μας  αποδείχτηκε ανέτοιμη , η Ε.Ε απροετοίμαστη και διχασμένη. Πολύ περισσότερο που ο κίνδυνος από την μια να βγει η χώρα μας από την Σένγκεν και από την  άλλη να κλείσουν τα σύνορα –διάδρομοι διαφυγής εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει η χώρα μας αποθήκη ψυχών , είναι ορατός.

Είναι σαφές ότι το θέμα απέκτησε εκρηκτικές διαστάσεις και με την πολιτική ανοικτών θυρών που στην πράξη υιοθέτησε η Κυβέρνηση σε συνδυασμό με την ανεκδιήγητη αδυναμία διαχείρισης του προβλήματος  . Άλλωστε οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί : Το 2014 εισήλθαν στην χώρα 45.000,το 2015 ο αριθμός σχεδόν εικοσαπλασιάστηκε φτάνοντας τους 850.000 και μόνο τον πρώτο μήνα του 2016 …55.000 !!! Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα αποκτά διαστάσεις εθνικού προβλήματος και επομένως χρειάζεται εθνική συνεννόηση από όλες τις πολιτικές και
κοινωνικές δυνάμεις ,  με πρωταγωνιστικό τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης.

3.      Σ΄αυτό το πλαίσιο διατυπώνουμε την σαφή εξ αρχής θέση μας ,ότι και οι γειτονιές μας θα πρέπει να αναλάβουν και αυτές , το βάρος και τις ευθύνες που τους αναλογούν .Δεν μας ταιριάζει η άποψη ¨μακριά από εμάς και όπου να είναι». Δεν μας ταιριάζουν απόψεις που προωθούν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.
Πιστεύουμε ότι αντίθετα από ότι επιδιώκεται να εμφανιστεί τέτοιες απόψεις τροφοδοτούν :
-          Η προχειρότητα και η ανευθυνότητα που χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση του προβλήματος από την Κυβέρνηση
-          Οι  σχεδιασμοί και οι επιλογές κυριολεκτικά « του ποδαριού » που κάνει ακόμα και τώρα  .
-          Η μη πρόβλεψη της δυναμικής του φαινομένου ,ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός
-          Η έλλειψη ευαισθησίας στις ιδιομορφίες περιοχών όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα που βιώνουν έντονα την κρίση ,την ανασφάλεια για το μέλλον .
-          Ο παραγκωνισμός και η υποβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης η οποία έχει διατυπώσει την διάθεσή της να συμβάλει στην φιλοξενία των δυστυχισμένων αυτών ανθρώπων στην βάση της απλής και αυτονόητης αρχής της αναλογικής ανάληψης βαρών και ευθυνών
-          Η πεποίθηση ότι η επιλογή ενός στρατοπέδου ,ενός μόνο χώρου σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο ως χώρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων και Μεταναστών και θα εντείνει προβλήματα της υποβαθμισμένης περιοχής  και θα εντείνει τους φόβους ,αλλά και δεν θα διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες ζωής και φιλοξενίας.
-          Η πεποίθηση ότι αυτοί οι χώροι ( π. χ Σχιστό ) και οι πέριξ περιοχές θα μετατραπούν σε γκέτο προσφύγουν και μεταναστών ,με ανοικτά η κλειστά Στρατόπεδα.

4.        Διατυπώνουμε επομένως την σαφή αντίρρησή μας και στην μεθοδολογία και την επιλογή του Σχιστού ως μόνου χώρου Μετεγκατάστασης σ ΄όλο το Λεκανοπέδιο .
-          Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα προχειρότητας
-          Πρόκειται για απαράδεκτη υποβάθμιση του Δήμου και της Αυτοδιοίκησης ,αφού κανείς δεν θεώρησε σκόπιμο να διαβουλευτεί μαζί του και το Δημοτικό Συμβούλιο πληροφορήθηκε την απόφαση από την τηλεόραση !!
-          Πρόκειται για επιλογή στο πόδι για την οποία άλλα στοιχεία δίνονται από το Υπουργείο Άμυνας ,άλλα από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλα από τον Υπουργό Ναυτιλίας τόσο για τον χρόνο παραμονής στο Κέντρο , όσο και για την προβλεπόμενη χωρητικότητα
-          Πρόκειται για επιλογή που δείχνει ότι και αυτή η Κυβέρνηση επιφυλάσσει για το Κερατσίνι και γενικά για τις γειτονιές στην Β΄Πειραιά

  .      Ζητάμε από την Κυβέρνηση να παγώσει την απόφασή της και να προχωρήσει εδώ και τώρα σε διάλογο και με τους Δήμους της περιοχής ,όσο και με την Περιφερειακή Ένωση Αττικής ,ώστε να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις , με περισσότερους χώρους που θα είναι  διάσπαρτοι σ΄όλο το Λεκανοπέδιο .Έτσι μόνο μπορεί να καθησυχαστεί η εύλογη ανησυχία πολιτών της πόλης ,αλλά και θα εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας ,όπως και η αποτροπή δημιουργίας γκέτο. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στην λειτουργία του Κέντρου Στο Σχιστό ,ως μοναδικού Κέντρου σε όλο το Λεκανοπέδιο πο είναι λύση στιβασμού ανθρώπων και θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο πολύ σύντομαΑυτές είναι οι απόψεις μας. Απόψεις και προτάσεις  που τις διατυπώνουμε με ευθύνη , σαφήνεια, ανοικτό πνεύμα ,ανθρωπιά ,αλληλεγγύη. 


Υ.Γ : Σύντομα θα δοθεί στην δημοσιότητα και το βίντεο της ομιλίας του Ζαχαρία Ζούπη ,ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα των απόψεών του και των απόψεων της « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» ,ώστε να μην αφεθεί περιθώριο για παραχαράξεις και παραπληροφόρηση η αλλοίωση των απόψεων