Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την ΔΗΚΕΠΑ


Αυτά συνέβησαν στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την ΔΗΚΕΠΑ. Από τον επικεφαλής της "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ" και μέλος της Επιτροπής Ζαχαρία Ζούπη

H πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής του δημοτικού συμβούλιου για την διερεύνηση των προϋποθέσεων λύσης της δημοτικής επιχείρησης έληξε πριν λίγο. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν ξεκίνησαν όπως τα περίμενα και όπως θα έπρεπε. Ο δήμαρχος άρχισε να λέει πάλι για το περιβόητο πια ένταλμα των 140.000 ευρώ και στάθηκε ελάχιστα στο κεντρικό θέμα της επιτροπής.
Πήρε τον λόγο πρόεδρος της επιχείρησης, έλεγε πάλι για το ένταλμα και ο καθηγητής κ. Γαλανός ο όποιος πήγε να μιλήσει ο άνθρωπος για τα οικονομικά θέματα της επιχείρησης. Εν πάση περιπτώσει η συζήτηση πήγαινε άλλου... Πήρα τον λόγο και εγώ και στην συνέχεια και άλλοι παρόντες (κ. Χρονόπουλος, Λούπης, Μελας κ.λ.π) και θέσαμε το θέμα ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε λαμβάνοντας υπόψη τα εξής :
1. Η Επιτροπή δεν είναι "παντός καιρού". Είναι Επιτροπή συγκεκριμένης αποστολής και έργου. Να εξετάσει την λύση της επιχείρησης και την δυνατότητα υλοποίησης των προϋποθέσεων που έχει θέσει το δημοτικό συμβούλιο.
2. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εργαστεί με συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δεν μπορεί να ξεπεράσει το πολύ τον μηνά.
3. Θα πρέπει να υπάρχει άποψη-γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου για το τι συμβαίνει με τις θέσεις εργασίας σε περίπτωση λύσις της επιχείρησης.
4. Να φύγουν ερωτήματα προς υπουργείο εσωτερικών, εργασίας, ΟΑΕΔ για τα εργασιακά θέματα (για τον ΟΑΕΔ χρειάζεται προσοχή να μην λυθεί ξαφνικά το πρόγραμμα οπός είχε απειληθεί τον Αύγουστο)
5. Να υπάρχει παρέμβαση προς το υπουργείο οικονομικών για να δούμε τι συμβαίνει με την έγκριση των θέσεων των δασκάλων των καλλιτεχνιών τμημάτων και των γυμναστών.

Τόνισα, ότι το θέμα της αποπληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζομένων είναι κορυφαίο θέμα
Αυτό σημαίνει δυο πράγματα :
α. Να δει η Διοίκηση του Δήμου να προχωρήσει επιτέλους ότι χρειάζεται για το ένταλμα. Σ' αυτό δεν έχει ρολό η Επιτροπή. Υπάρχει Δήμαρχος, διοίκηση του δήμου, πρόεδρος της επιχείρησης που πρέπει να τα δουν. Μιλάμε για ένα ένταλμα που δεν προχωράει από το Πάσχα. Συγγνώμη, αλλά πρέπει να πω, ότι με αυτά που άκουσα, ανησυχώ. Η Πάρεδρος ζητά διάφορα πράγματα ακόμα, ανάμεσα στα όποια την έκθεση των ορκωτών λογιστών για τις χρήσεις του 2011. Αρκεί να πω, ότι οι ορκωτοί λογιστές δεν έχουν μπει καν !!! Φαντάζομαι ότι όλοι κατανοούμε τι σημαίνει αυτό ...
β. Να φέρει πρόταση συγκεκριμένη η Διοίκηση του Δήμου για χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των εργαζομένων που να ενταχτεί και στον προϋπολογισμό του 2013.  Με το ένταλμα των 140.000 ευρώ, ακόμα και αν εγκριθεί, οι εργαζόμενοι θα πάρουν ψίχουλα....
Νομίζω ότι και εγώ και άλλοι ήμασταν σαφείς. Ελπίζω ότι η διοίκηση του δήμου και ο Λουκάς Τζανής θα τα λάβει υπόψη και θα τα υλοποιήσει ενόψει της 2ης συνεδρίασης .


Σημειώνω για την ιστορία, ότι στην επιτροπή συμμετείχαν : Ο Δήμαρχος , οι 2 επικεφαλής κινήσεων (Ζ.Ζούπης και ο Φ. Μελάς), ο κ. Λούπης από την ΔΑΣ και οι ανεξάρτητοι Μανουσιάδης, Χρονόπουλος, Μαίλη (είχα προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να ρωτηθούν αφού υπάρχουν πια 7 ανεξάρτητοι, που δεν εκπροσωπούνται από κάποια παράταξη), 3 εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων, 2 εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΔΗΚΕΠΑ , ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ , ο γ.γ του Δήμου, οι διευθύντριες διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών , ο καθηγητής κ. Γαλανος, η αντιδήμαρχος Ρ. Μόσχου και ένα -δυο ακόμα που μου διαφεύγουν και ζητώ συγγνώμη απέναντι τους.
Προσωπικά πιστεύω ότι η πρόταση της "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ" ήταν πιο σωστή. Να υπάρχει δηλαδή η επιτροπή με ένα εκπρόσωπο ανά παράταξη και ασφαλώς εκπρόσωπο του σωματείου, ώστε να μπορεί να συνεδριάζει πιο ευέλικτε και αποτελεσματικά και να υπάρχει μια ξεχωριστή ομάδα εργασίας με υπηρεσιακούς, τεχνοκράτες κ.λπ. που θα λειτουργούσε υποστηριχτικά στο έργο της επιτροπής . Ενώ δε είχαν καλεστεί τόσοι, δεν είχε καλεστεί η νομική υπηρεσία !!! Επισημάνθηκε από πολλούς. 

Τα μαντάτα πάντως για την αποπληρωμή των εργαζομένων δεν είναι καλά. Η διοίκηση τώρα εισπράττει τα αποτελέσματα όλων των απίθανων καταστάσεων η ιδία δημιούργησε από την γέννηση της επιχείρησης και βέβαια το αρχικό 9μηνο μη λήξης του 2ετους που θα επέτρεπε από πέρυσι την ομαλή χρηματοδότηση της επιχείρησης ... αλλά, έχουμε πει. Ήταν συνειδητή επιλογή και απόφαση. Όσοι παραβρεθήκαν πέρυσι τον Ιούλιε σε σύσκεψη στο γραφείο του τότε γ.γ το είχαν καταλάβει. Και βέβαια και η "Αναγέννηση" μονότονα το έλεγε σε όλους τους τόνους ...