Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Οι θέσεις μας για τον αθλητισμό

Ανασυγκρότηση και αναβάθμιση του Αθλητισμού στο Δήμο μας!
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στο ενιαίο Δήμο μας ο αθλητισμός είτε πρόκειται για το σωματειακό είτε πρόκειται για τα Δημοτικά προγράμματα Άθλησης, έχει δεχτεί βαρύτατο πλήγμα. Οι λόγοι θα πρέπει να αναζητηθούν μεταξύ άλλων στη διοικητική αποδιοργάνωση του Δήμου, στην παντελή έλλειψη προγραμματισμού, στην απαξίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και στην αδιαφορία των διοικούντων για τη δραστηριότητα και τα προβλήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αθλητικών σωματείων της πόλης μας.
Έχοντας αυτά υπόψη και κατόπιν ανταλλαγής απόψεων με τους φορείς άθλησης, θέτουμε ως βασικό άξονα των πρωτοβουλιών που θα αναλάβουμε την  ανασυγκρότηση  και αναβάθμιση του τομέα Αθλητισμού στο Δήμο μας, αναγνωρίζοντας και ενισχύοντας τον παιδαγωγικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Αθλητικοί Σύλλογοι στη πόλη μας.
Σκοπός των δράσεων και των πρωτοβουλιών που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν είναι η καλλιέργεια του Αθλητικού Πνεύματος σ' όλους τους Δημότες και ιδιαίτερα στους νέους και τα παιδιά  της πόλης μας και ο συντονισμός των ενεργειών όλων των φορέων  για την ανάπτυξη και την πρόοδο του αθλητισμού στο Δήμο μας.
Η συνεργασία με τους αθλητικούς συλλόγους της πόλης και η ενίσχυσή τους για να παίξουν τον παιδαγωγικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό ρόλο τους θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.
Παράλληλα, ένας από τους κυριότερους τομείς δράσης της κίνησης μας, θα είναι ο δημοτικός αθλητισμός. Για την κίνηση μας παραμένει προτεραιότητα η συνεχής λειτουργία των Δημοτικών προγραμμάτων Άθλησης για όλους.
Άμεσα θα συγκροτήσουμε Αθλητική Επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των σωματείων της πόλης και εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ουσιαστική λειτουργία της Επιτροπής θα συμβάλει στον διαρκή διάλογο με τα σωματεία της πόλης, στον έγκαιρο εντοπισμό των προβλημάτων και τον προγραμματισμό αντιμετώπισης τους στην διαμόρφωση γνωμοδοτικών προτάσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ταυτόχρονα θα αναζητήσουμε τις αναγκαίες και δυνατές να πραγματοποιηθούν δομικές αλλαγές στον Ο.Ε.Υ. του Δήμου, ώστε να διαμορφωθούν οι αποτελεσματικοί μηχανισμοί υποστήριξης της ανάπτυξης της αθλητικής δραστηριότητας. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η λειτουργία τμήματος sponsoring για την αναζήτηση πόρων, χορηγιών και προσφοράς αθλητικού υλικού προς όφελος των σωματείων.
1.Διοικητικά μέτρα
Πρόθεση μας είναι η ουσιαστική αναβάθμιση του υπάρχοντος τμήματος αθλητισμού που θα του προσδίδει λειτουργική αυτονομία και διοικητική ευελιξία. Ο νέος φορέας Αθλητισμού θα έχει τέσσερις τομείς δράσης, τέσσερα τμήματα:
Α. Μαζικής άθλησης και διοργανώσεων. Το τμήμα μαζικής άθλησης και διοργανώσεων, θα ενεργήσει με γνώμονα πάντα την ανάγκη των δημοτών μας για άθληση, θα προωθήσει τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα μαζικού αθλητισμού της ΓΓΑ, με στόχο πάντα την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας. Θα επιδιώξει τη συνεργασία των άλλων δύο πυλώνων ανάπτυξης του αθλητισμού, το σχολικό και αγωνιστικό αθλητισμό.
Β. Αγωνιστικού αθλητισμού. Το τμήμα αγωνιστικού αθλητισμού, θα ενεργήσει ώστε να υπάρχει η σωστή συνεργασία μεταξύ δήμου και των αθλητικών συλλόγων της πόλης μας.
Γ. Διαχείρισης αθλητικών χώρων. Το τμήμα διαχείρισης αθλητικών χώρων θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα, την απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία των υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ παράλληλα μέλημά θα είναι και η  εξεύρεση νέων, κατάλληλων προς τούτο χώρων.
Δ. Τμήμα  sponsoring. Tο τμήμα  sponsoring  θα έχει ως στόχο της προσέλκυση συνεργατών – χορηγών και δωρητών με τρόπο ώστε να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις του  Αθλητισμού του Δήμου, η συντήρηση των Αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και η παροχή βοήθειας προς τους συλλόγους. Η συγκεκριμένη δράση δεν θα υποκαταστήσει την χρηματοδότηση του Δήμου προς τον Αθλητισμό αλλά θα λειτουργήσει επιπρόσθετα. 
2. Δράσεις του Δήμου για τον αθλητισμό
Στο Δήμο μας είναι γνωστό  ότι καλλιεργούνται από τα αθλητικά σωματεία σχεδόν το σύνολο των Ολυμπιακών αθλημάτων με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις. Παρόλα ταύτα η δραστηριότητα αυτή δεν έχει τύχει της ανάλογης προβολής από το Δήμο. Επειδή αυτό είναι φανερό ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί, προτείνονται ενδεικτικά τα ακόλουθα :
α) Εκδηλώσεις
1. Λαϊκός αγώνας δρόμου. 2. Φεστιβάλ γυμναστικής. 3. Μπάσκετ δρόμου 3Χ3. 4. Τουρνουά μίνι – βόλεϊ δρόμου. 5. Εναλλακτικό τουρνουά BEACH VOLLEY, σε κεντρικό σημείο του δήμου, με αλλαγή των κανονισμών και προσδοκώντας την εισαγωγή του στο ετήσιο καλαντάρι της Ε.Ο.ΠΕ. 6. ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ- ΜΠΑΣΚΕΤ – ΒΟΛΕΪ – ΧΑΝΤΜΠΟΛ-WATER POLO -Πολεμικών Τεχνών . 7. ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ -ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ  8. ΤΟΥΡΝΟΥΑ 5Χ5 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΑΛΑΣ ΚΑΙ BEACH SOCCER,  GALA ΧΟΡΟΥ (παραδοσιακού – μοντέρνου), - CAMP ΜΠΑΣΚΕΤ – ΒΟΛΕΪ- ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ - ΧΑΝΤΜΠΟΛ -ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ -ΠΟΛΟ -Πολεμικών τεχνών με διδασκαλία από κορυφαία ονόματα του χώρου, ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΣΙΡΚΟΥΙ, ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ, MEETING ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ (τραμπολίνο- ρυθμικής- ενόργανης- αεροβικής).
9. ΗΜΕΡΙΔΕΣ με θέματα όπως: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Αθλητισμός», «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ  χθες, σήμερα, αύριο», «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Μ.Μ.Ε.», «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΩΝ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ – AIDS», ¨Το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού¨ κλπ
10. ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ, όπου θα βραβεύονται οι διακριθέντες αθλητές και ομάδες της πόλης της προηγούμενης  χρονιάς.
11.  ΙΑΤΡΙΚΟΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ στο οποίο θα διδάσκουν κορυφαία ονόματα του χώρου και θα απευθύνονται στους αθλητές της πόλης και σε εξειδικευμένα άτομα που θα καλούνται.   
12. Σεμινάρια κατάρτισης των αθλητών μας από καταξιωμένους τεχνικούς

β) Σχέση Δήμου Αθλητικών Συλλόγων
1.) Η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των αθλητικών χώρων από κλιμάκιο των συναρμοδίων Υπηρεσιών του Δήμου και άμεσος προγραμματισμός από τις Υπηρεσίες του Δήμου της σταδιακής αποκατάστασης των φθορών που έχουν υποστεί οι Αθλητικοί χώροι έτσι ώστε αυτοί  να καταστούν πλήρως λειτουργικοί.   
2) Σε κάθε αθλητικό χώρο, θα οριστεί Επιτροπή Διοίκησης, με συγκεκριμένα καθήκοντα η οποία θα είναι υπεύθυνη για την απρόσκοπτη λειτουργία του αθλητικού χώρου, θα μεριμνά για τη καταγραφής των δυσλειτουργιών και θα εισηγείται τρόπους αντιμετώπισης τους. Προς τούτο θα συνεργάζεται με το Τμήμα Διαχείρισης Αθλητικών χώρων του δήμου.
3) Πλήρη λειτουργία  του σύγχρονα εξοπλισμένου φυσιοθεραπευτήριου και χρήση των αιθουσών ενδυνάμωσης που διαθέτει ο Δήμος. Ο Δήμος θα εξετάσει τις δυνατότητες για την αγορά ενός ασθενοφόρου, για τους αγώνες των ομάδων της πόλης μας.
3)     Προσπάθεια στέγασης σε όλα τα Αθλητικά Σωματεία .
4)     Θα εξεταστεί η δυνατότητα για κεντρική – συνολική προμήθεια  του ιματισμού των ομάδων, ώστε να εξασφαλιστούν για αυτές πολύ καλύτερες τιμές από μία αθλητική εταιρία. Οι προδιαγραφές του ιματισμού θα καθορίζονται από τους ενδιαφερόμενους συλλόγους .
5)  Θα γίνουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την εξασφάλιση των οριστικών αδειών λειτουργίας των αθλητικών χώρων.
6)    Αξιοποίηση του γυμναστηρίου της Αγροτικής Τράπεζας στις πρώην αποθήκες.  Στόχος μας είναι να αξιοποιηθεί για αθλητικούς σκοπούς και ο υπόλοιπος χώρος που βρισκόταν τα συνεργεία του δήμου.

γ) Άλλες ενέργειες
1) Ανάπτυξη συνεργασίας και σχέσεων με τους φορείς των μαθητών -γονέων και κηδεμόνων, τα Σχολεία της περιοχής, τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής με σκοπό την ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού μέσα από αντίστοιχα Δημοτικά προγράμματα, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχει αποκτηθεί τα προηγούμενα χρόνια από αντίστοιχες πρωτοβουλίες  Διευθυντών  Σχολείων, Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Ανάληψη πρωτοβουλιών σε συνεννόηση με τα αντίστοιχες Υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας . 
2) Προσπάθεια δημιουργίας webtv. Υπάρχει ήδη  μελέτη και σύμφωνα με αυτήν όχι μόνο παρέχεται η δυνατότητα προσέλκυσης χορηγών αλλά είναι δυνατή η προβολή των αθλητικών δράσεων τόσο των  συλλόγων όσο και του Δήμου. 
3) Αξιοποίηση των προαύλιων των σχολείων, τις απογευματινές ώρες, σε συνεργασία με την Επιτροπή Παιδείας, τους Διευθυντές των σχολείων και τους συλλόγους γονέων. Τα προαύλια θα λειτουργούν ως χώροι άθλησης μικρών και μεγάλων (αθλοχώροι). 
4) Δημιουργία πεδίου στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου και στο οποίο θα αναρτώνται  οι δραστηριότητες των Σωματείων καθώς και όλες οι εκδηλώσεις στις οποίες μετέχουν.  Θεσμοθέτηση εκδηλώσεων  που να απευθύνονται στους νέους και τα παιδιά της πόλης μας  για τη γνωριμία με τα αθλήματα που καλλιεργούνται από τα αθλητικά σωματεία  και  το Δήμο
5) Τροποποίηση των δρομολογίων της Δημοτικής Συγκοινωνίας έτσι, ώστε να βοηθηθεί η πρόσβαση των πολιτών στα κέντρα μαζικής άθλησης .Ανάρτηση των συγκεκριμένων δρομολογίων  στην ιστοσελίδα του Δήμου για την ευρύτερη ενημέρωση των Δημοτών. 
6) Μέριμνα για τη φύλαξη των αθλητικών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με τους αθλητικούς συλλόγους αλλά και τους καθ΄ύλην αρμόδιους φορείς.
7) Συνεργασία με τους Κρατικούς Φορείς με στόχο την ενίσχυση και προώθηση των αθλητικών δραστηριοτήτων του Δήμου, η σύνταξη προτάσεων για ένταξη στα επιδοτούμενα προγράμματα μαζικού αθλητισμού του Υπουργείου Παιδείας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου θα είναι βασικές προχειρότητες.
Δεσμευόμαστε ότι ο Δήμος δε θα προχωρήσει σε καμία περίπτωση την ενοικίαση – παραχώρηση έναντι ανταλλάγματος των αθλητικών χώρων προς τους συλλόγους του Δήμου μας ,- όπως ήδη έχει ξεκινήσει στο Δήμο μας - και δεν θα γίνει καμία παραχώρηση, οποιασδήποτε μορφής, σε ιδιώτες κάτι που επιχειρήθηκε πρόσφατα από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή και συνάντησε τη σφοδρή αντίδρασή μας.