Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Πολιτισμός-Ανάδειξη της Ιστορίας του Δήμου

Οι θέσεις του Ζαχαρία Ζούπη και του Συνδυασμού "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ!"

Πολιτισμός-Ανάδειξη της Ιστορίας του Δήμου

Στο πρόγραμμά μας αναφερόμαστε αναλυτικά για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβουμε στον τομέα της πολιτιστικής πολιτικής και δεν στεκόμαστε αποσπασματικά σε συνθήματα.
 Η οικοδόμηση από την αρχή, ενός δήμου – πιλότου στην πολιτιστική - αθλητική δραστηριότητα με αποκατάσταση της λειτουργίας των καλλιτεχνικών τμημάτων και αθλητικών ακαδημιών είναι η κεντρική ιδέα των προτάσεων μας.

Στόχος όλων των δράσεων είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής,με φύλαξη των χώρων και ξεναγήσεις από τον Δήμο, ώστε ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας να αποτελέσει πόλο έλξης της ευρύτερης περιοχής και παράλληλα μέσω αυτής να αναπτυχθεί η επισκεψιμότητα της περιοχής τόσο από κατοίκους άλλων περιοχών όσο και από τον εισερχόμενο τουρισμό. Μία τέτοια ανάδειξη βοηθά στην παράλληλη ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και της ανάδειξης της περιοχής ως Κέντρου Πολιτισμού και Ιστορίας.
Εμείς ως ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ θα επαναλειτουργήσουμε από την πρώτη στιγμή  τα καλλιτεχνικά τμήματα που υπήρχαν στον Δήμο, ώστε κάθε πολίτης να έχει την δυνατότητα παρακολούθησής τους.
Καχραμάνογλου : Οι εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου θα αξιοποιηθούν με γνώμονα την δημιουργία ενός πολιτιστικού- συνεδριακού κέντρου για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
Η αξιοποίηση θα περιλαμβάνει τα δομικά χαρακτηριστικά που μπορούν να αποκατασταθούν και θα δημιουργεί συνθήκες τόσο ανάπτυξης του πολιτιστικού και του επιστημονικού ή συνεδριακού τουρισμού, όσο και της δημιουργίας ελεύθερων χώρων πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Ο χώρος αυτός θα διασυνδεθεί και με την ανάπτυξη της περιοχής των παλαιών προσφυγικών της περιοχής με πεζοδρομήσεις, φυτεύσεις και ανάδειξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, ώστε να αποτελέσει ένα σύνολο.
Σε συνεργασία με τον Οργανισμό συγκοινωνιών και με την αναπροσαρμογή των δρομολογίων της δημοτικής συγκοινωνίας θα διασυνδέεται ο χώρος αυτός με τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου , αλλά και με τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για την περιοχή.
Παράλληλα θα γίνει αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην όλη δομή ώστε τόσο οι χρήστες όσο και οι πολίτες να απολαμβάνουν τα οφέλη της βιοκλιματικής και της μειωμένης χρήσης ενέργειας από άλλες μορφές.
Ιστορικά Κέντρα : Ανάδειξη των ιστορικών κέντρων του Κερατσινίου και Δραπετσώνας με πεζοδρομήσεις και διασύνδεσή τους με τα πολιτιστικά κέντρα και τους χώρους αναψυχής.
Τα ιστορικά κέντρα της πόλης θα αποτελούν χώρους ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου με αξιοποίηση και της πρόσφατης ιστορίας της πόλης. 

Προσφυγικά: Στον καλλικρατικό Δήμο υπάρχουν συγκεκριμένοι θύλακες προσφυγικών. Όπως είναι τα προσφυγικά στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, τα προσφυγικά στην περιοχή των λουτρών Παλατζιάν και τα προσφυγικά της Δραπετσώνας.
Σε όλα αυτά θα γίνουν δράσεις πεζοδρομήσεων, φυτεύσεων, χώρων περιπάτου και πολιτισμού.
Θα ενοποιηθεί η περιοχή των προσφυγικών του Αγίου Παντελεήμονα με την ανάπλαση και ανάδειξη του Καχραμάνογλου, ώστε να αποτελέσουν χώρο ενιαίο για πολιτισμό και αναψυχή, με τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, με δημιουργία σημείων αναφοράς στην πρόσφατη ιστορία της περιοχής.
Τα προσφυγικά στην περιοχή των λουτρών θα αποτελέσουν συνέχεια της ανάδειξης των λουτρών Παλατζιάν ως χώρο αναψυχής.
Τα προσφυγικά της Δραπετσώνας βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση λόγω της γειτνίασης με το επιβατηγό λιμάνι, τον σταθμό του ΟΣΕ και το κέντρο του Πειραιά. Παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν την ανάδειξή τους με πεζοδρομήσεις, με ανάπτυξη του αστικού πρασίνου, με δημιουργία ποδηλατόδρομου, θα αποτελέσουν πόλο έλξης για την αύξηση της επισκεψιμότητας της πόλης.  
Καστράκι-Ηειτιώνιος Πύλη : Σήμερα αποτελεί ένα ξεκομμένο από τον οικιστικό ιστό μη αξιοποιημένο μέρος, το οποίο - παρά την αναστήλωσή του - έχει μηδενική επισκεψιμότητα και έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη.
Η δημιουργία ενιαίου ιστορικού μετώπου που θα συνδέει την ιστορία της περιοχής με την παρακείμενη λιμενική ζώνη αλλά και θα αποτελεί σημείο ιστορικής και πολιτιστικής αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή είναι μία από τις προτεραιότητες μας. Ο σταθμός του ΟΣΕ αποτελεί μία ιδιαίτερη πρόταση για την συνεργασία με τον όμορο Δήμο του Πειραιά προκειμένου να αναδείξει την σύγχρονη ιστορία του τόπου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ρεμπέτικη παράδοση.
Η ανάδειξη της περιοχής μέσω της ενοποίησης και της δημιουργίας πεζοδρόμων-ποδηλατοδρόμου, αλλά και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, η οποία γειτνιάζει με το λιμάνι του Πειραιά θα στοχεύσει στην ενίσχυση του τουρισμού για την περιοχή και μάλιστα στην ενίσχυση του εισερχόμενου τουρισμού μέσω της κρουαζιέρας. Ο Δήμος θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που με συνεργασία με την τουριστική βιομηχανία θα δυναμώσει τον εισερχόμενο τουρισμό και κατά συνέπεια θα ενισχύσει την τοπική κοινωνία μέσω της αύξησης της τοπικής επιχειρηματικότητας και κατά συνέπεια την μείωση της τοπικής ανεργίας.
Σπήλαιο Σχιστού: Το σπήλαιο του Σχιστού Κερατσινίου με τα σημαντικά ευρήματά που φτάνουν στα προϊστορικά χρόνια θα αναδειχθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η περίφραξη αυτού του χώρου καθώς και η δημιουργία σημείων επισκεψιμότητας του τόσο από την τοπική κοινωνία, όσο και από τον εσωτερικό ή εξωτερικό τουρισμό θα αποτελέσει μέλημα και στόχο της νέας δημοτικής αρχής.
Η διασύνδεση του σημείου με δρομολόγια τόσο των αστικών συγκοινωνιών όσο και της δημοτικής συγκοινωνίας και η ένταξή του στον φάκελο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης 2020 είναι βασική προτεραιότητά μας.
Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2020: Σήμερα ο φάκελος για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2020 είναι αποσπασματικός, δεν αναδεικνύει το όλο και ως εκ τούτου δύσκολα μπορεί να έχει τύχη η οποιαδήποτε υποψηφιότητα.
Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ θεωρεί τον φάκελο υποψηφιότητας κομβικό σημείο και θα εργασθεί για την ενιαία διαδημοτική δημιουργία ενός φακέλου με τους όμορους και τους νησιωτικούς δήμους του Πειραιά με κεντρικό θέμα τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται σημαντικές περιοχές του Δήμου μας, που περιλαμβάνουν τόσο την ενοποίηση των ιστορικών χώρων από τον Ηετειώνεια Πύλη ως και τα σύνορα με το Πέραμα, όσο την περιοχή των Ταμπουρίων, την ανάδειξη του τάφου του Θεμιστοκλή στην περιοχή των λιπασμάτων, το σπήλαιο του Κερατσινίου και ενοποιούν τα σημεία πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος του καλλικρατικού Δήμου.