Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ !

"Προσέγγιση των γεγονότων τα οποία οδήγησαν στην ψήφιση μιας απαράδεκτης αναμόρφωσης του τεχνικού προγράμματος"
του Ζαχαρία Ζούπη
 
ΟΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕ «ΑΠΩΛΕΙΕΣ» ΠΕΡΑΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ο κ. ΛΟΥΚΑΣ ΤΖΑΝΗΣ !
Ακατανόητη στάση στελεχών της Αντιπολίτευσης που έφυγαν λίγο πριν την ψηφοφορία !
Μετά από προσπάθειες βδομάδων και αφού έγιναν συνεχείς προσπάθειες επηρεασμού στελεχών της Αντιπολίτευσης πέρασε την αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος ο Λουκάς Τζανής, το οποίο περιέχει πολύ αμφιλεγόμενα σημεία και είχε συγκεντρώσει την κριτική της Αντιπολίτευσης. Βάζοντας μπροστά την ανάγκη «να μην χαθούν τα λεφτά» από τα προγράμματα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, πέρασαν και σημεία που θα σηκώσουν αντιδράσεις .

Να είμαι σαφής. Για να μην έχει κανείς δικαιολογία ότι «δεν κατάλαβε», είχα αποστείλει σε όλους τους συμβούλους επιστολή στην οποία επεσήμανα :
« …. Η Διοίκηση φέρνει κατά τρόπο παράτυπο, ουσιαστικά την ίδια εισήγηση προς έγκριση .Κάτι τέτοιο είναι θεσμικά απαράδεκτο και αντίκειται στις προβλέψεις του Κώδικα. Για τα μάτια του κόσμου έβγαλε βέβαια δύο κωδικούς (τις 16.000 της αμοιβής εξειδικευμένου συμβούλου για την χρηματοδότηση έργων από το ΕΣΠΑ (!) και τις 24.600 για υπηρεσίες κατάρτισης χρηματοοικονομικού κόστους και βιωσιμότητας για την υποστήριξη της ωριμότητας και προετοιμασίας του αιτήματος χρηματοδότησης στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού εργαλείου Jessica !!! ). Ωστόσο, η εισήγηση είναι και πάλι ουσιαστικά η ίδια. Οι παρατηρήσεις των δημοτικών συμβούλων πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων ... Η Διοίκηση είχε δεσμευτεί να επεξεργαστεί νέα πρόταση μετά την απόρριψη της πρώτης και διάλογο που θα γινόταν. Τέτοιος διάλογος δεν πραγματοποιήθηκε ,τουλάχιστον θεσμικά ορθά. Δεν καλέστηκαν οι παρατάξεις ως παρατάξεις με συγκεκριμένη εκπροσώπηση και απόψεις…

Η Διοίκηση έχει κάνει σημαία της ότι είναι πρόβλημα να μην έχει Τ.Π ο Δήμος, ότι κινδυνεύουμε να απενταχθεί η πρόταση μας για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ . Λόγια, λόγια, λόγια … Δίχως ουσία. Με προφανή σκοπό να συγκινήσει συμβούλους της αντιπολίτευσης .Αν ήθελε όμως να μην κινδυνεύσει το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ δεν θα γέμιζε την πρόταση αναμόρφωσης με προκλητικούς τίτλους και ποσά .
ΑΣ ΕΙΜΑΙ ΠΙΟ ΣΑΦΗΣ,  ΑΦΟΥ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΕΧΩ ΠΕΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ
- Επειδή ανησυχεί για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ φέρνει πρόταση για αντικατάσταση χλοοτάπητα στο γήπεδο 5*5 του Πάρκου Σελεπίτσαρι με προτεινόμενη πίστωση 93.953 ευρώ, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι μία τέτοια εργασία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ το πολύ; Η Διοίκηση επικαλείται την κοστολόγηση της Υπηρεσίας .Εγώ δεν ξέρω καμμία Υπηρεσία .Απλά ρωτάω : Ποιος Δημοτικός Σύμβουλος θα ψηφίσει τετραπλάσια πίστωση από το πραγματικό κόστος; Όποιος θέλει ας σηκώσει το χέρι και ας εξηγήσει στους πολίτες .
- Επειδή η Δοίκηση ανησυχεί για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ φέρνει ψευδές έργο με τον τίτλο «Συντήρηση κοινόχρηστων χώρων και ακίνητης περιουσίας, που έχει παραχωρήσει για εκμετάλευση ο Δήμος στο ΚΕΚ Α.Ε, έτους 2013» προτεινόμενης πίστωσης 50.000 ευρώ; Τα χρήματα αυτά όπως ανάφερα και στο προηγούμενο Συμβούλιο προορίζονται για πληρωμές υποχρεώσεων στους προσληφθέντες με το πρόγραμμα 55-64 του ΟΑΕΔ . Θα μπορούσαν να υπάρχουν, αν δεν μοιράζονταν – όπως έχει καταγγελθεί – δεκάδες χιλιάδες ευρώ «από εδώ και από εκεί». Τα χρήματα αυτά αποτελούν έμμεση επιχορήγηση προς το ΚΕΚ, προς το οποίο ο Δήμος έδωσε πέρυσι 150.000 ευρώ στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Και όχι μόνο αυτό. Ο Δήμος παραχώρησε και όλη την ακίνητη περιουσία του σε μία Α.Ε την οποία εμφανίζεται να επιχορηγεί για να συντηρήσει την προίκα! Ποιος Δημοτικός Σύμβουλος θα ψηφίσει αυτό το κονδύλι, όταν είναι γνωστή η οικονομική κατάστασή του, όπως και της ΔΗΚΕΠΑ; Όποιος θέλει ας το κάνει και θα εξηγήσει στους πολίτες .
- Επειδή η Διοίκηση ανησυχεί για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ βάζει δύο έργα από 50.000 ευρώ το καθένα για μεταφορά /απομάκρυνση μπάζων από οικοπεδικούς χώρους και καθαρισμό ρεμάτων κ.λ.π; Αισθάνεται τόσο οικονομικά ισχυρή η Διοίκηση του Δήμου, ώστε να φωτογραφίζει δύο αναθέσεις στην ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Α.Ε; Ποιος Δημοτικός Σύμβουλος θα ψηφίσει αυτό το κονδύλι, όταν είναι γνωστή η οικονομική κατάστασή του Δήμου; Όποιος θέλει ας το κάνει και θα εξηγήσει στους πολίτες …»
 
Επανέλαβα τα ίδια. ‘Εκανα μάλιστα πρόταση, να μπουν σε ψηφοφορία μόνο οι κωδικοί για τα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Δεν άκουγαν κανένα. Μέτρησαν τους ψήφους και προχώρησαν. Αξιοποίησαν την απουσία στελεχών της Αντιπολίτευσης. Αξιοποίησαν ότι λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, έφυγαν ακατανόητα 4 στελέχη της Αντιπολίτευσης (Πατίδης, Μανουσιάδης, Χονδροκούκης, Μελά) και έτσι διαμορφώθηκε η ψηφοφορία: 13 υπέρ – 9 κατά και λευκά (αν δηλαδή έμεναν, δεν θα περνούσε). Αξιοποίησαν ότι η Ξένια Φωτίου ψήφισε υπέρ, στο όνομα της ευαισθησίας της να μην μείνει δίχως Τεχνικό Πρόγραμμα ο Δήμος. Υποτίμησαν βέβαια ότι 3 στελέχη της διοίκησης θα καταψήφιζαν η θα ψήφιζαν λευκό ( Μαρτάκης, Σενικίδο, Πάστρα).
Αυτά έγιναν. Όσοι ψήφισαν αυτή την αναμόρφωση, ας εξηγήσουν στους πολίτες γιατί ψήφισαν έργο χλοοτάπητα με τριπλάσια πρόβλεψη κόστους από αυτό της αγοράς, γιατί τόσο απλόχερα ψήφισαν να δοθούν 100.000 ευρώ σε μια άφαντη διαδημοτική. Ας εξηγήσουν κι άλλα.
ΓΙΑΤΙ ΑΣ ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΤΣΙ.ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΜΑΘΟΥΝ. ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΘΟΥΝ, ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΨΗΦΙΖΑΝ ΗΞΕΡΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.