Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη του επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης " ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ " στον " ΕΓΚΥΡΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ " και στο web tv life news

ΣΕ ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΥΡΥΤΑΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Συνέντευξη του επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης " ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ " στον " ΕΓΚΥΡΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ " και στο web tv life news

Mπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές του Μαίου του 2014, ο επικεφαλής της "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ" Ζαχαρίας Ζούπης μιλάει για όλα. Διατυπώνει ευθέως τις την αντίθεσή του με τα μέτρα της Κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση , ασκεί δριμύτατη κριτική στην θητεία Τζανή που διέλυσε τον Δήμο και καταθέτει τις απόψεις του για τα καθήκοντα της νέας Δημοτικής Αρχής που θα προκύψει από τις εκλογές. Ταυτόχρονα τονίζει ότι η συνοχή της "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ" είναι στα καλύτερα δυνατά σημεία ,όπως και η απήχηση των θέσεων και των προτάσεών της  και καταθέτει εκ νέου την πρόταση για ευρύτατη συνεργασία δυνάμεων στην βάση ενός πλαισίου αρχών και προτεραιοτήτων για να γίνει δυνατή η ανοικοδόμηση του Δήμου μετά την περιπέτεια που πέρασε και η είσοδός του σε μια νέα περίοδο δημιουργίας και ανάπτυξης .

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης είναι το παρακάτω :
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Είναι η εκπομπή «Από Δήμο σε Δήμο», που την παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Στυλιανός Μανουσάκης. Βρισκόμαστε στο πάρκο Σελεπίτσαρι στο Κερατσίνι.
Δίπλα μας, για μια κουβέντα εφ’ όλης της ύλης, έχουμε τον κ. Ζαχαρία Ζούπη, επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση» και υποψήφιο Δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας.
Κύριε Ζαχαρία, καλώς σας βρίσκουμε, εν μέσω του θέρους και θα ήθελα να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας από μία επίκαιρη, θα έλεγα, κατάσταση, που γεννά και μια ερώτηση. Πως βλέπετε την κατάργηση των σχολικών φυλάκων, μια και πίσω μας έχουμε σχολικά συγκροτήματα.
ΖΟΥΠΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, ήταν μία ξαφνική, αιφνιδιαστική, απαράδεκτη απόφαση. Η φύλαξη των σχολικών κτηρίων με συγκεκριμένο προσωπικό ήταν κατάκτηση της Αυτοδιοίκησης, μετά από μεγάλες προσπάθειες. Εγώ θυμάμαι ότι για πάρα πολλά χρόνια θεωρούσαμε πολύ σημαντικό ότι με διάφορα προγράμματα τότε, καταφέραμε μεγάλα συγκροτήματα, οι φθορές των οποίων μας δημιουργούσαν τεράστια κόστη στον Δήμο, για να μπορούμε να τα καλύψουμε, θεωρήσαμε πολύ σημαντικό γεγονός ότι ήρθαν και φύλακες.

Μάλιστα, ο αριθμός τους τότε μας επέτρεπε σε κάποια να έχουμε διάφορες βάρδιες και να αισθάνονται και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές πιο σίγουροι, πιο ασφαλείς για την λειτουργία των σχολείων, αλλά κι εμείς ως Δήμος ότι η φύλαξη αυτών των σχολείων οδηγεί, ακόμα και οικονομικά, αν τα μετράγαμε, σε μία μείωση του κόστους για την συντήρησή τους.
Αρκετά χρόνια μετά, βλέπουμε ότι αυτό το βήμα, ουσιαστικά, εξαφανίζεται, όχι χάνεται κάτι βασικό. Εγώ, κ. Μανουσάκη, το είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν συζητήσαμε ένα ψήφισμα, ότι είμαι αντίθετος σε συμπεριφορές τέτοιες σαν τις τελευταίες τις κυβερνητικές, με οριζόντια μέτρα και με την αντιμετώπιση των ανθρώπων ως σακιά και ως αριθμοί. Μου δίνεται η αίσθηση ότι όταν γίνονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, η συζήτηση είναι περίπου: «Θέλω να διώξω 2.000, έχω εκεί ένα πακέτο με 2.000 ανθρώπους, πάρτο».Αυτό με αγανακτεί και με κάνει να διαφωνώ.
Ωστόσο, και σαν ένας άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης, θέλω να τονίσω ότι αυτό συ συνδυασμό και με άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί, μειώνει τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης, της παίρνει αρμοδιότητες, μειώνει τις δυνατότητές της και τελικά, ας μην γελιόμαστε, ανοίγει τον δρόμο συνεργασίας με ιδιώτες. Είναι κοινό μυστικό ότι ήδη συγκροτούνται οι ιδιωτικές εταιρίες, για ν’ αναλάβουν την φύλαξη των σχολείων. Αυτό το έργο παίζεται και αυτό θα το δούμε σε πλήρη διάδοση σε Δήμους, είτε οι Δήμαρχοι το πιστεύουν, είτε όχι. Από ανάγκη θα το κάνουν, πολλές φορές.
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Παράλληλα, όμως, με την κατάργηση των σχολικών φυλάκων, τίθεται και ο περιορισμός έως και κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.
ΖΟΥΠΗΣ: Ουσιαστικά κατάργηση. Κάτι λένε για ένα πολύ μικρό ποσοστό ότι θα μείνει. Ουσιαστικά κατάργηση. Γιατί το Κερατσίνι, για παράδειγμα, έχει 13 Δημοτικούς Αστυνόμους. 10% τι σημαίνει; Ότι θα μείνουν 1,3 ή 2 Δημοτικοί Αστυνόμοι; Είναι σαν να έχεις μηδέν δυνατότητας παρέμβασης.
Η Δημοτική Αστυνομία, όλοι οι Δήμοι παραδέχονται ότι στο βαθμό που λειτουργούσε σωστά, που έκανε τις παρεμβάσεις που ήθελε, πέρα ότι εδραίωνε ένα αίσθημα ασφαλείας, είχε την δυνατότητα να παρέμβει ο Δήμος σε παραβάσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Αυτή την στιγμή εκλείπει αυτή η δυνατότητα, χάνεται άλλη μια αρμοδιότητα στην πράξη, δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να μην έχει Δημοτική Αστυνομία. Σε ορισμένες χώρες και πόλεις κιόλας, το σύνολο της Αστυνομίας ανήκει στην δικαιοδοσία του Δήμου. Είναι κάτι απαράδεκτο.
Να σας πω. Στην Παναγή Τσαλδάρη, αν έχετε περάσει, σε πάρα πολλές περιοχές υπάρχει μία απαράδεκτη κατάληψη πεζοδρομίων, που δεν σέβεται τον μέσο πολίτη, που τα πεζοδρόμια του ανήκουν, θα έλεγε κανείς. Σ’ αυτό θα μπορούσε να έχει η Δημοτική Αστυνομία παρεμβάσεις. Κάποιες είχε το προηγούμενο διάστημα, αλλά επειδή μιλάμε τώρα για το Κερατσίνι. Τα φαινόμενα του παραεμπορίου, που απασχολούν. Οι παραλαϊκές, τα διάφορα φαινόμενα που συμβαίνουν.
Αυτή την στιγμή δημιουργείται, γιατί αυτή την στιγμή νομίζω ότι βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου. Α! Η φύλαξη των σχολείων, Α! Η Δημοτική Αστυνομία. Μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος κινητικότητας. Μετά τον Σεπτέμβρη θα υπάρχει δεύτερη φάση, βεβαίως. Άλλοι 12.5000. Θα υπάρχουν και απολύσεις. Είναι δε κοινό μυστικό ότι προνομιακός χώρος της Αυτοδιοίκησης, δυστυχώς.
Έχω την εντύπωση ότι δημιουργείται ένα νέο μοντέλο Αυτοδιοίκησης, που δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που γνωρίσαμε και που θα είναι αποκρουστικό. Θα είναι ίσως αποκρουστικό.
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Μάλιστα. Να έρθουμε στα του Δήμου. Έχετε χαρακτηρίσει το κλίμα που επικρατεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου – Δραπετσώνας ως κλίμα απαξίωσης, έκπτωσης αξιών, κατάρρευσης. Μήπως για αντιπολιτευτικούς λόγους, υπερβάλλατε κάπως;
ΖΟΥΠΗΣ: Κοιτάξτε. Εγώ είμαι, απ’ ότι γνωρίζετε, 22 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος. Απ’ όταν βρέθηκα πρώτη φορά στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, έμαθα ότι και οι πιο οξύτατες αντιπαραθέσεις, μπορούν να γίνονται μέσα σε πλαίσια θεσμικής ευπρέπειας, σεβασμού. Σεβασμού του ρόλου των Δημοτικών Συμβούλων, της Αντιπολίτευσης.
Αυτή την στιγμή έχουμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο καταρχάς δυσκολεύεται ακόμα και να συνεδριάσει. Για να γίνει μια συνεδρίαση, μαζευόμαστε συνήθως 3 φορές. Μπαίνουν αψυχολόγητα έκτακτες συνεδριάσεις, ενώ ο νόμος καθορίζει τι είναι έκτακτο και τι όχι. Υπάρχουν τακτικές του Δημάρχου, που επιδιώκουν αυτές τις αναβολές, ώστε να περνάνε με μειωμένες μειοψηφίες αποφάσεις σε θέματα. Υπάρχουν συμπεριφορές μέσα σε Δημοτικά Συμβούλια, που δημιουργούν κατάπληξη, από ύβρεις, μέχρι υπονοούμενα.
Θα σας πω ένα παράδειγμα με έναν Δημοτικό Σύμβουλο, που ανήκε στην παράταξη του κ. Δημάρχου. Είχε αρμοδιότητες. Δεν έχει σημασία το όνομά του. Έχει σημασία το ύφος του διαλόγου, που θα σας περιγράψω. Του είπε ο Δήμαρχος, στο πρώην στέλεχός του μέχρι πριν 1 μήνα, ότι εσύ έκανες το τάδε έργο, που κόστισε τόσο, εννοώντας ότι κόστισε παραπάνω και αφήνοντας υπονοούμενα. Και του απάντησε ο Δημοτικός Σύμβουλος ο πρώην ότι Δήμαρχε, εσύ μου τον είχες στείλει τον εργολάβο. Έχω την εντύπωση ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές στιγματίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο, την λειτουργία του, το απαξιώνουν κλπ.
Δηλαδή θα έλεγα ότι εάν απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης περνούσαν απ’ τις συνεδριάσεις κάθε φορά περισσότεροι πολίτες, περισσότεροι δημότες, θα έχαναν πάσα ιδέα για την λειτουργία. Εγώ θεωρώ επιτακτικό καθήκον, γρήγορα, αυτό, με ευθύνη πρώτα απ’ όλα της Δημοτικής Αρχής του Δημάρχου, γιατί αυτή δίνει τον τόνο, αλλά και των άλλων παρατάξεων και του καθενός συμβούλου, να αποκατασταθεί το κύρος, η εύρυθμη λειτουργία, η θεσμική ευπρέπεια στην λειτουργία του Συμβουλίου. Αλλιώς έχω την εντύπωση, δεν το έχω ξαναπεί 22 χρόνια, ότι αυτό το Συμβούλιο, καλό είναι να περάσουν γρήγορα οι 10 μήνες που μένουν μέχρι τις εκλογές, και ν’ αλλάξει η σύνθεσή του ή η αντίληψη λειτουργίας του κλπ. Και σ’ αυτό, δυστυχώς, ο κ. Τζανής έχει βάλει την σφραγίδα του.
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Μάλιστα. Κύριε Ζούπη, σε 10 μήνες θα καλεστούμε να εκλέξουμε τους Δημοτικούς άρχοντες της επόμενης 5ετίας. Εσείς θα είστε υποψήφιος Δήμαρχος. Έχετε αναλογιστεί αλήθεια το βάρος που αναλαμβάνετε, σε περίπτωση που οι πολίτες και υπάρχει μια τέτοια περίπτωση πολύ μεγάλη, οι πολίτες του Κερατσινίου – Δραπετσώνας σας εμπιστευτούν το τιμόνι του Δήμου;
ΖΟΥΠΗΣ: Λέγαμε πριν ότι η Αυτοδιοίκηση φαίνεται να μπαίνει σε μία νέα εποχή. Δυστυχώς, όχι καλύτερη εποχή μάλλον, όχι με τις καλύτερες προϋποθέσεις και με το καλύτερο πλαίσιο λειτουργίας. Και με μεγάλα προβλήματα. Στην πόλη μας υπάρχει μια ειδική κατάσταση. Όχι ότι οι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Κοιτάξτε.
Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας τον Γενάρη του 2011, όταν ξεκινούσε την θητεία του ο κ. Τζανής, συγκριτικά οικονομικά από όλους τους Δήμους της περιοχής, ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Το αποκαλύπτουν οι πίνακες τότε, που είχε δώσει το Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών σε συνεργασία για τους Δήμους. Αυτή την στιγμή έχει ξεφύγει η οικονομική κατάσταση του Δήμου, έχει γκρεμιστεί η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση, που ήταν υπεύθυνη για τα πολιτιστικά, τις αθλητικές δραστηριότητες, το κολυμβητήριο. Έχουν καταρρεύσει θεσμοί σαν τα ΚΑΠΗ, η λειτουργία των παιδικών σταθμών.
Όλο αυτό δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, ενώ υπάρχει και μία αίσθηση, πρώτη φορά μαζικά, σκανδάλων, για τα οποία έχουν γίνει καταγγελίες στην Περιφέρεια Αττικής και σε Εισαγγελικές Αρχές. Διερευνούνται θέματα. Βρισκόμαστε στο Σελεπίτσαρι, εδώ δίπλα είναι το κτήριο του ΚΕΚ, του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης του Δήμου. Πριν 1 μήνα έγινε το πρωτοφανές για επιχείρηση, είτε Δήμο, είτε και ιδιωτική, απ’ τους μετόχους, απ’ τους Δημοτικούς Συμβούλους δεν ψηφίστηκε ο ισολογισμός του. Αυτό τι λέτε; Δεν δείχνει μία αμφισβήτηση της οικονομικής λειτουργίας; Με βάση τον νόμο, λοιπόν, οι Σύμβουλοι ανακίνησαν θέματα να μπουν μέσα ελεγκτές. Πριν ένα τρίμηνο οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης ήταν μέσα στην ΔΗΚΕΠΑ. Μάλλον, υποθέτω ότι προκύπτει ένα πόρισμα κόλαφος. Υπάρχουνε άλλα θέματα που εμπλέκεται και ο Δήμαρχος.
Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό τοπίο και θα οδηγηθούμε σε εκλογές, τις οποίες σημειωτέον, ότι θ’ αρχίσουν να βγαίνουν και να εκλέγονται Δήμαρχοι για 5 χρόνια και οι δημότες θα πρέπει ν’ αναλογιστούν τι θα κάνουν. Έχοντας την εμπειρία της θητείας του κ. Τζανή, τον οποίο τον τίμησαν θριαμβευτικά το 2010, για να γευόμαστε σήμερα ό,τι γευόμαστε. Και τα τελευταία 2,5 χρόνια.
Σαφώς έχω αίσθηση ευθύνης και αίσθηση της κατάστασης και δεν είναι, αν θέλετε, και μία εύκολη επιλογή για κάποιον το 2013 να ανακοινώνει ότι είναι υποψήφιος Δήμαρχος στις Δημοτικές εκλογές. Είναι μία δύσκολη προσπάθεια. Για μένα, η νέα Δημοτική Αρχή θα ισοδυναμεί με συνεργείο αναστήλωσης του Δήμου. Ο Δήμος θέλει αναστήλωση απ’ την αρχή. Απ’ τις υπηρεσίες του, απ’ το να ξαναδεί τις υπηρεσίες που δίνει στους δημότες, από το να δει ξανά τα οικονομικά του, απ’ το να δει όλο αυτό το πλέγμα.
Η ανακοίνωση, η δέσμευση ότι θα είμαι υποψήφιος, συμβαδίζει με μία αίσθηση ευθύνης, σοβαρότητας και πλήρους αναλογισμού αυτών των ευθυνών, όπως επίσης και το κάλεσμα που έχω απευθύνει κατ’ επανάληψη ότι χρήσιμες δυνάμεις, παλιές και νέες, απ’ όλο το πολιτικό, αυτό, διοικητικό, κοινωνικό φάσμα της πόλης, θα πρέπει ν’ αφήσουν στην άκρη τις προσωπικές φιλοδοξίες, οι οποίες είναι θεμιτές. Σε δημοκρατία ζούμε. Να αφήσουν τα γνωστά πολιτικά παιχνίδια και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αναζητήσουμε έναν κοινό τόπο.
Το θέμα, αν θέλετε την γνώμη μου, δεν είναι αν ο Λουκάς Τζανής θα πέσει. Για μένα ο Λουκάς Τζανής είναι ήδη παρελθόν. Το θέμα είναι ποιος θα εκλεγεί. Η ζωή έχει δείξει ότι πολλές φορές θέλοντας ν’ αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα, οδηγείς σε χειρότερο πρόβλημα. Άρα το θέμα, η ευθύνη η δική μου, η ευθύνη των συνεργατών μου, η ευθύνη και άλλων δυνάμεων που συζητάμε αυτή την περίοδο, για να κατέλθουμε μαζί, είναι πως θα οικοδομήσουμε και θα εγγυηθούμε μια καλύτερη λύση. Αυτή είναι η ευθύνη μας.
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Το μέλλον της πόλης. Υπάρχει μία γενική, θα έλεγα, διαπίστωση ότι η Δημοτική Αρχή του Λουκά Τζανή έχει αποτύχει. Κατά την γνώμη σας, ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σ’ αυτή την αποτυχία, μετά από ένα τόσο μεγάλο ποσοστό και με μία τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη του λαού στο πρόσωπό του;
ΖΟΥΠΗΣ: Καταρχάς, κοιτάξτε. Δεν είναι τυχαίο. Εγώ θα μπορούσα, για παράδειγμα να είμαι κι εγώ μαζί με τον Λουκά Τζανή το 2010. Με τον Τζανή είχαμε συνεργαστεί στο πλαίσιο της Δημοτικής Αρχής Σαράφογλου. Ωστόσο, και προεκλογικά επισήμαινα κινδύνους, ξεκινώντας απ’ την ίδια την αντίληψη περί Αυτοδιοίκησης και διεύθυνσης Δημόσιων λειτουργιών, που είχε ο κ. Τζανής. Το έκανα με συνέπεια σε προκηρύξεις, σε δηλώσεις, σε συγκεντρώσεις που κάναμε προεκλογικά.
Θέλω να πω, για να είμαι πάλι ειλικρινής, ότι κι από ότι περίμενα, η πιο προωθημένη μου φαντασία δεν περίμενε ότι ο Δήμος 2,5 χρόνια μετά θα είναι έτσι. Αν δεν λείψεις πρώτους μήνες, ήθελα, ευχόμουν, αν και δεν ήταν η επιλογή μου. Ένας νέος άνθρωπος, που τον τίμησε η πόλη, να τα πάει καλά. Για το καλό της πόλης, για το καλό όλων μας.
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Το θέμα δεν είναι από τύχη ν’ αποφύγει κάποιος να καεί η πόλη για να πάρουν σειρά οι άλλοι, που μπορεί να έχουν φιλοδοξίες, απ’ ότι καταλαβαίνω.
ΖΟΥΠΗΣ: Εμένα η γνώμη μου είναι ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ένας βασικός όμως είναι ότι ο Δήμαρχος μιας πόλης πρέπει να έχει ένα χαρακτηριστικό, που αποδείχτηκε ότι ο κ. Τζανής δεν το είχε. Ο Δήμαρχος δεν μπορεί να είναι αλαζόνας, δεν μπορεί να μην συνδιαλέγεται με τους πολίτες, δεν μπορεί να μην συνδιαλέγεται με την παράταξή του, δεν μπορεί να μην συνδιαλέγεται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κι αυτός ο διάλογος δεν είναι ένας διάλογος ψεύτικος, σ’ ακούω και μετά κάνω ό,τι θέλω. Πρέπει να είναι ένας διάλογος που οδηγεί σε συνθέσεις, οδηγεί σε αλλαγές αρχικών τοποθετήσεων.
Ο κ. Τζανής, έχω την εντύπωση, ότι σε όλο αυτό το διάστημα, σ’ αυτό τον τομέα έδειξε ένα πολύ άσχημο πρόσωπο, που ακόμα και συνεργάτες του πρώην, το σημειώνω, γιατί φεύγοντας 8 Δημοτικοί Σύμβουλοι απ’ την παράταξή του, αν διάβαζες τις ανακοινώσεις που δίνανε, όλοι μιλούσαν για αλαζονεία, για αδιαφάνεια, για περίεργα φαινόμενα. Λέω για φράσεις που λέγανε πρώην στελέχη του. Δεν μπορεί και οι 8 να ήταν στημένοι. Δεν μπορεί και οι 8 να ήταν υπερβολικοί. Άρα το βασίλειο της Νομαρχίας έπασχε ξεκινώντας απ’ τον βασιλιά του.
Από εκεί και πέρα, προφανώς, όταν χάνεται αυτό. Κοιτάξτε, πάρτε μία επιχείρηση. Όταν ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος από αυτόν ξεκινάει να μπάζει το πράγμα, όλο το οικοδόμημα καταρρέει. Ποιος θα δουλέψει; Αν ο Δήμαρχος δεν διευθύνει σωστά, το σύνολο, για παράδειγμα, των Αντιδημάρχων, θα δουλεύει ο καθένας στον τομέα του σωστά; Το Δημοτικό Συμβούλιο θα λειτουργεί σωστά; Τα θέματα που θα πρέπει να έρχονται και να τίθενται προς συζήτηση, θα τίθενται σωστά;
Εμένα η γνώμη μου είναι ότι πολλές φορές στην Ελλάδα συνηθίζουμε είτε για μια Κυβέρνηση, για 1 κόμμα και τώρα συζητάμε για έναν Δήμο, λέμε Α! Φταίνε οι συνεργάτες. Πολλά φταίνε. Όμως όταν κάτι αποτυχαίνει, ο επικεφαλής, ο οποίος αυτός διευθύνει και την χορωδία, τις εργασίες, τις λειτουργίες. Εκεί πρέπει να αναζητήσουμε. Κρατάει την μπαγκέτα. Όταν ο ίδιος έχει αυτά τα φαινόμενα αλαζονείας, μη αίσθησης της ευθύνης, μη αίσθηση της συγκυρίας στην οποία ανέλαβε τον Δήμο, με αποτέλεσμα να γκαζώσει οικονομικά, θεσμικά, σε πράγματα που αγγίζουν τα όρια παρατυπιών μαζικών, φούνταρε τον Δήμο. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα.
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Με απλά λόγια, αυτό που λέει κι ο λαός, το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι.
ΖΟΥΠΗΣ: Σαφώς.
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Αύριο, που σημαίνει μετά από 10 μήνες, είστε ο Δήμαρχος του Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Τι καινούργιο θα φέρετε;
ΖΟΥΠΗΣ: Κοιτάξτε. Αυτό με ρωτάνε πολλοί. Λέει πράγματι, αυτός ο Τζανής. Προχτές ήμουν στην Δραπετσώνα, περπατούσαμε 3 ώρες. Δεν έχω ξαναδεί 20 χρόνια και, που έχω κάνει εκατοντάδες περιοδείες, τέτοιο κλίμα οργής και αγανάκτησης για την παραμέληση της πόλης, για το κλίμα αδιαφορίας. Με ρωτούσαν, κι εσύ τι θα κάνει διαφορετικό;
Κοιτάξτε. Καταρχάς, εάν θέλουμε να το πάρουμε, επειδή είμαστε σε μία πολύ δύσκολη εποχή, σκοπεύω και το έχω ξεκαθαρίσει και στις συνεδριάσεις μου και το ξεκαθαρίζω σε όλους. Εγώ δεν σκοπεύω να κάνω μία πορεία προς τις εκλογές, στηριγμένη σε δεσμεύσεις και σε υποσχέσεις, που δεν μπορούν να γίνουν. Δηλαδή για παράδειγμα, εγώ δεν μπορώ να εγγυηθώ και να υποσχεθώ 1.000 ή 2.000 διορισμούς, όπως έκανε ο κ. Τζανής, με αποτέλεσμα 2 χρόνια να είναι απλήρωτοι 200 άνθρωποι, που δουλεύουν στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση κλπ. Το ίδιο συμβαίνει και μ’ αυτούς που είχε προσλάβει ως εθελοντές. Καμιά 300αριά άνθρωποι. Σε ένα Σωματείο, που είχα επαφή, μου είπαν τι θα κάνεις; Διορισμούς θα κάνεις; Λέω, αν θέλετε να κάνετε διορισμούς, επειδή υπάρχει και το χόμπι να δουλεύουν σε Δήμους, όπως τον δικό μας και να μην πληρώνονται, μπορούμε να κρατήσουμε τον ίδιο Δήμαρχο.
Τι θέλω να πω; Η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να είναι μια σοβαρή Δημοτική Αρχή. Δεν μπορεί να υποσχεθεί ούτε φόρμουλες 1, ούτε υπογειοποίηση της Γρηγορίου Λαμπράκη. Τι μπορεί να υποσχεθεί. Αποκατάσταση της αδιαφάνειας και της αξιοκρατίας στον Δήμο, καταρχάς ξεκινώντας απ’ τις υπηρεσιακές κρίσεις. Πρέπει να εγγυηθεί ότι απ’ την πρώτη μέρα θα ψάξει τα πάντα και θ’ αποκαταστήσει πλήρη εικόνα για τα οικονομικά. Και θα φτιάξει οικονομικό πλάνο. Τρίτον. Θα εστιαστεί στο να φτιάξει ο Δήμος ένα ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, που ν’ αντιστοιχεί στην εποχή και δεν θα στηρίζεται στην επιδοματική αντίληψη, δώσε κανέναν 300άρι σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη. Ένα σύνολο θεσμών σε όλους τους Δήμους, άλλους Δήμους το βλέπω και το ζηλεύω.
Και τέταρτον, προφανώς, θα πρέπει οι Δήμοι να έχουν μία άποψη και ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, διερευνώντας δυνατότητες προγραμμάτων, να μπορεί να τροφοδοτήσει δράσεις και έργα χρήσιμα για την πόλη. Αλλά με μέτρο, με σχέδιο, με μεθοδικότητα. Όχι μπλα μπλα, όχι υποσχέσεις, όχι μεγάλα λόγια. Νομίζω ότι είμαστε σε μία εποχή που ούτε οι ίδιοι οι πολίτες δεν μπορούν να εμπιστεύονται του φαφλατάδες πολιτικούς άλλων εποχών. Έχουν κουραστεί.
Σου λέει, Δήμαρχε, μας λες εδώ για Formula1. Να σας πω τι συναντάω. Μάζεψε τα σκουπίδια, καθάρισε την παιδική χαρά που πάει το παιδί μου και μετά μίλα και για την γέφυρα Ρίο – Αντίριο. Αυτό είναι το πνεύμα μου και αυτή είναι η πρόθεσή μου για την πορεία μέχρι τις εκλογές.
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Μάλιστα. Σας πολεμάνε μέσα από την Δημοτική σας παράταξη;
ΖΟΥΠΗΣ: Δεν αισθάνομαι κάποιον πόλεμο. Κοιτάξτε. Εγώ ανέλαβα τον Νοέμβριο του 2011, ένα χρόνο μετά τις εκλογές και μετά την παραίτηση απ’ την θέση του επικεφαλής, του Αλέκου του Χρυσού, ο οποίος ο ίδιος δήλωσε στην παράταξη ότι θέλει ν’ ανοίξει τον δρόμο σε μια ανανέωση της παράταξης, να βγάλουμε έναν νέο επικεφαλή, ο οποίος θα έχει και τον χρόνο να προετοιμαστεί μέχρι τις εκλογές.
Εγώ τότε ζήτησα κάποια πράγματα, αν επιλεγώ. Ξεκαθάρισα την «πλατφόρμα» μου. Πρώτον. Ότι η «Αναγέννηση» δεν θα είναι παράταξη που θα στηριχτεί ή θα είναι προνομιακός χώρος κανενός κόμματος. Η «Αναγέννηση» θα είναι μια πολυκομματική, πολύχρωμη, διευρυμένη παράταξη από ανθρώπους, όλοι οι άνθρωποι από όλα τα πολιτικά, ιδεολογικά ρεύματα έχουν θέση σ’ αυτή, αρκεί να συμφωνήσουνε σε ένα πλαίσιο προτεραιοτήτων και αρχών λειτουργίας του Δήμου και στόχων μας. Δεύτερον. Ότι εννοείται ότι αν αναλάμβανα ηγεσία θα ήμουνα ο υποψήφιος Δήμαρχος και τρίτο, ότι ουσιαστικά η πορεία μέχρι τις εκλογές θα είναι μία πορεία μετάλλαξης και επανίδρυσης της «Αναγέννησης».
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Βάλτε μια τελεία, να κάνω μια ερώτηση. Αληθεύει ότι ο κ. Χρυσός επιθυμεί να ξαναείναι υποψήφιος Δήμαρχος;
ΖΟΥΠΗΣ: Με τον κ. Χρυσό μίλησα όταν διάβασα κάτι δημοσιεύματα στις εφημερίδες και τον ρώτησα ο ίδιος, αλλά επειδή στο ενδιάμεσο διάστημα πραγματοποιήθηκε μια Ολομέλεια της κίνησης και κάποιοι φίλοι, συναγωνιστές έκαναν αυτή την ερώτηση, λέει γιατί γράφετε αυτό το πράγμα; Ο κ. Χρυσός, θα σας δώσω την απάντηση που έδωσε ο κ. Χρυσός σε μένα και που έδωσε και στην Ολομέλεια. Ότι όλα αυτά τα σενάρια είναι γελοιότητες. Επειδή ο κ. Χρυσός είναι ένας σοβαρός πολιτικός, ήταν ένας σοβαρός Δήμαρχος, ένας σοβαρός άνθρωπος, σας απαντάω με τα λεγόμενα του ίδιου του Αλέκου.
Νομίζω ότι ο Αλέκος αυτή την στιγμή συνεχίζει. Να διευκρινίσουμε το ότι αποσύρθηκε από επικεφαλής κίνησης, δεν σημαίνει ότι αποσύρθηκε από την κίνηση. Διατηρεί την θεσμική ιδιότητα του επικεφαλής της Δημοτικής ομάδας καταρχάς, συμμετέχει στις διαδικασίες και λειτουργίες της «Αναγέννησης» και συμβάλλει στο μέτρο του δυνατού, στην προώθηση των στόχων.
Κοιτάξτε. Επιτρέψτε μου να πω. Στο επόμενο διάστημα, ξέρετε καλύτερα από μένα ότι μία σειρά εφημερίδες, blogs κλπ, θεμιτά, επειδή μπορεί ν’ ακούγονται, εγώ υπολογίζω ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα παιχτούν πολλά, τουλάχιστον 10 – 15 ονόματα για το ότι είπαν, θέλουν ή κάποιοι υποθέτουν ότι θέλουν, να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι. Εγώ θεωρώ ότι η πραγματικότητα του νέου Δήμου δεν επιτρέπει πάνω από 6 υποψηφιότητες και λέω πολλές.
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Ως υποψήφιος Δήμαρχος θα αναζητήσετε προεκλογικές συνεργασίες και από ποιους χώρους;
ΖΟΥΠΗΣ: Κοιτάξτε. Αυτό είναι αυτονόητο. Πριν από τις εκλογές και πριν από μένα, να πάμε στον ίδιο τον χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης. Η Αυτοδιοίκηση η ίδια σε ωθεί σε αναζήτηση κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών. Πρέπει να σε ωθήσει σε συνθέσεις και σε πολιτικές θέσεις και σε συνεννοήσεις με ανθρώπους. Συνεννοήσεις όχι φορτισμένες υπό την έννοια της συναλλαγής. Οι Δήμοι πρέπει να είναι προνομιακός χώρος διαλόγου και σύνδεσης απόψεων. Δεν νομίζω ότι οι παρατάξεις, ακόμα, έχουν να μοιράσουν κάτι.
Εγώ θυμάμαι παλιότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν έμπαιναν κορυφαία πολιτικά θέματα μπορεί να διαφωνούσαν οι παρατάξεις. Αν κάποιος έπαιρνε τις αποφάσεις, θα έβλεπε ότι το 90% των λειτουργικών αποφάσεων είχαμε καταφέρει κάποτε και επί Δημήτρη Σαράφογλου και επί Γιώργου Χάσκα ως ένα σημείο, την 1η 4ετία ειδικά, να παίρνονται ομόφωνα. Κι ένας Δήμαρχος πρέπει να είναι επικεφαλής όχι μιας ομάδας ανθρώπων, αλλά όλης της πόλης.
Ασφαλώς και θα αναζητήσω συνεργασίες, από παντού. Τους μόνους που αποκλείω και το έχω πει σε όλους τους τόνους, είναι δυνάμεις που ανήκουν ή εκφράζονται ότι ανήκουν έξω από αυτό που λέμε «κοινοβουλευτικό τόξο» κλπ. Ο νοών νοείτω. Δεν υπάρχει κατά την γνώμη μου τίποτε άλλο, που να μπορεί να με κρατήσει μακριά εμένα και έναν βασικό κορμό της «Αναγέννησης» από ανθρώπους, που πονάνε την πόλη, που έχουνε ιδέες, που θέλουν να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουμε μαζί.
Τι μας χωρίζει; Αν η λύση για το τάδε πρόβλημα μπορεί να είναι αυτή ή η άλλη; Αυτή η όσμωση, αυτός ο διάλογος είναι και χρήσιμος. Εκτός αν κρύβονται άλλα συμφέροντα. Εάν πας με γνώμονα ότι θέλω να λύσω αυτό το πρόβλημα, η διαφορετικότητα των απόψεων είναι θεμιτή και μπορεί κάποιος από έναν άλλο χώρο σήμερα, η άποψή του τελικά να αποδειχθεί ότι ήταν πιο ορθή, πιο σωστή για την πόλη.
Αυτοδιοίκηση, κ. Μανουσάκη, σημαίνει σύνθεση. Τελεία. Πέρα κι από μένα, πέρα κι απ’ αυτές τις εκλογές.
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Σας κοιτώ στα μάτια και βλέπω μια καθαρότητα σκέψης και μία αποφασιστικότητα. Θέλω ευθέως να θέσω ένα ερώτημα. Για ποιο λόγο θέλετε να γίνετε Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας;
ΖΟΥΠΗΣ: Είναι ένα εύλογο ερώτημα. Θα σας πω ένα μυστικό. Οι πιο στενοί μου προσωπικοί φίλοι, οι οποίοι πολλοί απ’ αυτούς είναι απ’ τα φοιτητικά χρόνια, ήμαστε συνδικαλιστές στα αμφιθέατρα, μαζί, με άλλους έχουμε παλέψει σε διάφορα άλλα μέτωπα για διάφορα άλλα θέματα. Κάποιοι ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση σε άλλους Δήμους, επειδή ξέρουν τον χαρακτήρα μου, μου λένε, δεν είναι εποχή ΝΑΣ, ξέροντας και υπονοώντας ότι θα δώσω μάχη, που θα δημιουργήσει ταλαιπωρία, κόπο σε μία εποχή δύσκολη για την Αυτοδιοίκηση. Και το επαναλαμβάνω ότι δυσκολεύει το πλαίσιο λειτουργίας της.
Όπως σας είπα και πριν, ότι και η απόφαση δεν ήταν εύκολη μέσα. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι η κατάρρευση του Τζανή είναι μια ευκαιρία, που να είμαι κι εγώ εδώ. Ξέρετε πολύ καλά ότι έχω μία πορεία 22 χρόνων στον Δήμο, έχω κάνει 7 ή 8 χρόνια Αντιδήμαρχος, 2 – 3 χρόνια Πρόεδρος σε Επιχειρήσεις, σε Επιτροπές. Δεν το κάνω για την δόξα, εν πάση περιπτώσει. Νομίζω ότι το αποτύπωμά μου, είτε κατέβαινα για Δήμαρχος, είτε όχι, όποιο μικρό, μέτριο, μεγάλο έχει μείνει στην πόλη. Σε τομείς ιδιαίτερα όπως της παιδείας, του πολιτισμού, αυτής της δραστηριότητας.
Θεωρώ ότι όμως αυτή την στιγμή και κάποιοι άνθρωποι, κάποιες δυνάμεις πρέπει να πάρουμε την ευθύνη μας απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, απέναντι στην πόλη. Γι’ αυτό κατεβαίνω και υποψήφιος. Γι’ αυτό επιλέγω αυτό τον δρόμο, τονίζοντας ότι εν πάση περιπτώσει, χορτάσαμε στην Ελλάδα πολιτικούς, που ήταν για τα εύκολα. Και ήταν πολιτικοί όσο είχαν να μοιράσουν λεφτά και όσο ήταν να χαμογελάνε στους ανθρώπους. Ήρθε η ώρα και για ανθρώπους να πρωταγωνιστήσουν, που θα προτάξουν την δουλειά, το συμφέρον των πολιτών, του Δήμου, τα πρακτικά αποτελέσματα για την πόλη. Σε δύσκολες συνθήκες. Στα εύκολα όλοι είναι πρώτοι.
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Ποια είναι κατά την γνώμη σας, τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και τι θα συμβεί τελικά με την ΔΗΚΕΠΑ και τους απλήρωτους εργαζόμενους;
ΖΟΥΠΗΣ: Αυτή την στιγμή όλος ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας είναι ένα πρόβλημα. Κοιτάξτε. Μέσα από αυτή την πορεία που έχω στον Δήμο, περνάω, μιλάω με εργαζόμενους του Δήμου, πρώτη φορά αντιμετωπίζω αυτό το κλίμα διάλυσης των ίδιων των Υπηρεσιών. Δεν είναι το ΚΕΚ σαν επιχείρηση και η ΔΗΚΕΠΑ, η Κοινωφελής Επιχείρηση. Είναι και ο κεντρικός κορμός του Δήμου, ότι ουσιαστικά έχει ταρακουνηθεί, έχει αλλάξει η παλιά, εδραιωμένη άποψη ότι μπορούμε να παίξουμε έναν ρόλο και να λύνουμε κάποια προβλήματα. Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός.
Έχω μιλήσει με ανθρώπους από όλες τις υπηρεσίες, απ’ την καθαριότητα μέχρι τις δημόσιες σχέσεις και απ’ τις Τεχνικές Υπηρεσίες μέχρι το Πράσινο. Και τους ρώταγα το εξής απλό: Τι πρόγραμμα έχετε το επόμενο 6μηνο, τον επόμενο χρόνο; Εσείς, σαν Γραφείο Παιδείας, τους επόμενους 3 μήνες τι έχετε να κάνετε; Νομίζω ότι αυτό το ερώτημα κάθε υπηρεσία θα έπρεπε να το απαντάει. Καμία δεν έχει. Μηδέν προγραμματισμός, γιατί υπάρχει μηδέν προγραμματισμός απ’ το πολιτικό προσωπικό. Η ηγεσία η πολιτική δίνει τον μπούσουλα, το πλαίσιο στο οποίο οι υπηρεσίες εργάζονται. Ξέρετε ότι δεν μ’ αρέσει να κολακεύω.
Θεωρώ με διάφορα φαινόμενα νοσηρά, που μπορεί να υπάρξουν στο ευρύτερο Δημόσιο ή και σε Δήμο, στο Δήμο όσο το γνωρίζω υπάρχει ένα ανθρώπινο δυναμικό πολύ χρήσιμο, πολύ έμπειρο, που μπορεί να προσφέρει. Πρέπει να νοιώθε όμως διαφορετικά. Αυτό είναι κορυφαίο πρόβλημα, πριν και απ’ το οικονομικό. Λέγατε πριν και αν αναλάβει και αν κερδίσεις και τι θα κάνεις; Πριν και απ’ τα οικονομικά ανοίγματα, εμένα με απασχολεί το ξεχείλωμα της κάλτσας, το ξεχείλωμα των υπηρεσιών. Γιατί η αντίληψη ενός ανθρώπου που δουλεύει με έναν τρόπο δεν αλλάζει εύκολα. Για μένα το πρώτο πρόβλημα είναι αυτό, που μια Δημοτική Αρχή πρέπει να δει τα οικονομικά, να τα βάλει σε έναν μπούσουλα.
Με ρωτάτε για την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση. Τι να γίνει; Εδώ έγινε εθνοκάθαρση, έγινε ένα τεράστιο έγκλημα. Μιλάω έτσι, γιατί όντας 2 χρόνια Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιχείρησης, ήταν ξεχωριστή επιχείρηση, με τα συν, με τα πλην που είχε ο καθένας μας, και μετά όταν πήγε ο κ. Τζιώτης με τον Μελά κι έμεινε εκεί, επί θητείας Φώτη Μελά, είχες μία Πολιτιστική Επιχείρηση κραταιά, με δράσεις που την κάνανε γνωστή στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα. Και τώρα έχεις μία Επιχείρηση, η οποία είναι γνωστή για τα προβλήματα, για την διάλυσή της, για την μη πληρωμή των εργαζομένων.
Εμείς προτείναμε μια καθαρή λύση τον Νοέμβρη, όσο γινόταν. Λύση την επιχείρησης, πέρασμα των δραστηριοτήτων στον Δήμο, χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των εργαζομένων, πέρασμα των εργαζομένων στον Δήμο και βέβαια πέρασμα και του χρέους. Έχω την εντύπωση ότι το τελευταίο είναι απαγορευτικό, αλλά εγώ θέλω να μιλήσω με όρους ηθικής πολιτικής. Γιατί στους διαδρόμους κάποιοι λένε ότι καλό ήταν που δεν έγινε η λύση, γιατί που να πάρει τώρα ο Δήμος τα 3 – 4.000.000 € χρέος που έχει η επιχείρηση. Παρένθεση. Ο κ. Τζανής απ’ τις 4 επιχειρήσεις πήρε 700.000 € χρέος. Σ’ αυτά τα 2,5 χρόνια κατάφερε και το έκανε 3,5 – 4. Και διάβασα σε μια εφημερίδα με θράσος να λέει ότι εγώ δεν λύνω την επιχείρηση γιατί θέλω να ψάξω τα σκάνδαλα των προηγούμενων διοικήσεων. Ας τα έψαχνε 3,5 χρόνια. Νομίζει ότι θα βρει ανθρώπους να κάνουν συμψηφισμούς μαζί του; Σε ποιους μιλάει; Ποιους κοροϊδεύει και πάλι;
Λοιπόν. Κάνανε αυτή την πρόταση. Διάφορες δυνάμεις είχαν αμφοτερίζουσα στάση. Η Δημοτική Αρχή είναι καθαρά ερευνητική. Δεν πέρασε. Την επανέφερα. Μέχρι και στις αρχές Απριλίου, που ψηφίστηκε ο νέος εφαρμοστικός νόμος του τελευταίου μνημονίου, γινόταν όλο με πέρασμα των εργαζομένων. Μετά δημιουργήθηκαν ερωτηματικά για ανθρώπους, όπως είναι τα προγράμματα ΑμεΑ κλπ. Αυτή την στιγμή η Επιχείρηση ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να σκάσει. Λόγω χρέους; Λόγω ελέγχου του παρατηρητηρίου; Αυτή είναι η κατάσταση.
Απ’ την Δημοτική Αρχή, επίσης, γιατί είναι η μόνο αυτή την στιγμή που μπορεί να πάρει ευθύνη. Δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής. Τι αποπληρωμή; 1.000.000 € είναι, υπολογίζω, το χρέος μισθοδοσίας. Σε ΙΚΑ πρέπει να είναι άλλα 2.000.000 €. Τώρα προσπαθεί να κάνει κάποια βήματα, κατά την γνώμη μου, πλειοδοτεί σε λαϊκισμό και λέει ας πούμε, θα περάσω π.χ. τα ΑμεΑ. Με βρήκαν οι άνθρωποι και λένε εσείς τι λέτε, κ. Ζούπη; Λέω να περάσουν. Αν υπάρχει το κατάλληλο θεσμικό, νομικό πλαίσιο, ασφαλώς και να το περάσετε.
Διευκρίνιση. Με την σύμβαση εργασίας που είχατε στην ΔΗΚΕΠΑ περάσατε στον Δήμο, γιατί απ’ ότι καταλαβαίνω, δεν είναι εποχή που γίνονται μονιμοποιήσεις. Και όποιος το λέει αυτό σε εργαζόμενους, τους κοροϊδεύει ωμά, παίζει με την αγωνία του. Αλλά ταυτόχρονα ζητήστε και χρονοδιάγραμμα, δηλαδή πες ότι γίνεται και αύριο πέρασε στον Δήμο. Στον καθένα χρωστάει 10.000 €, για παράδειγμα, μέσο όρο. Πως θα δώσουν αυτά τα λεφτά; Θέλει και τέτοια εγγύηση.
Φημολογείται, γιατί θα μαθαίνουμε απ’ τα blogs συνήθως, ότι στις 29 του μήνα θα γίνει Δημοτικό Συμβούλιο, που θα μπει το θέμα ΔΗΚΕΠΑ, των ΑμεΑ, όλα αυτά. Λοιπόν. Καταρχάς, επιτρέψτε μου να πω ότι το θεωρώ απαράδεκτο ότι ο Δήμαρχος της πόλης λείπει αυτές τις μέρες, που έρχονται αυτές οι εξελίξεις, και ότι έβαλε Συμβούλιο 29 Ιουλίου, το οποίο να αναβληθεί, θα συγκαλεστεί κατά την 1η Αυγούστου και αν δεν γίνει την 2η, την 3η φορά θα γίνει κατά τις 10 Αυγούστου. Κι έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι που απευθύνουν δημόσιες εξαγγελίες ότι σας παρακαλούμε Δημοτικοί Σύμβουλοι, ελάτε. Και πρέπει να είμαστε εκεί. Εγώ θα είμαι.
Όμως βάζω το ερώτημα, διότι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν το δικαίωμα, γιατί είναι εργαζόμενοι, είναι άνθρωποι κι αυτοί, κάποιοι να λείπουν, γιατί πιθανά να πρέπει με την οικογένειά τους να λείπουν. Έτσι δεν είναι; Εν πάση περιπτώσει, 29 του μήνα θα είναι κομβική. Να φανεί αν υπάρχει πρόθεση να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Είμαι σίγουρος ότι θα επικεντρώσει στο θέμα των ΑμεΑ. Εγώ έχω πολλά ερωτηματικά. Το θέλω πάρα πολύ να λυθεί το πρόβλημα, έχω πολλά ερωτηματικά αν πρέπει να γίνει. Το συζητάω και με νομικούς, που ξέρουν καλά τα θέματα της Αυτοδιοίκησης, ώστε η άποψή μου να είναι εδραιωμένη. Για να μην κοροϊδεύω τους ανθρώπους.
Και να σας προαναγγείλω και κάτι. Πιστεύω ότι ο κ. Τζανής δεν θα πάει σε λύση της επιχείρησης. Δεν θέλει το χρέος και να σας πω και κάτι άλλο που δεν θέλει. Δεν θέλει την ευθύνη εκπροσώπησης του χρέους προς το ΙΚΑ και την Εφορία. Προτιμά να έχει 5 – 6 πρώην Προέδρους, που ακόμα τρέχουν, τους κυνηγάνε απ’ την Αστυνομία, να σέρνονται, να τους βγάζουν σε πλειστηριασμούς σπίτια, αυτή την ώρα που μιλάμε, και να είναι αυτοί, επειδή μπορεί ο άλλος να χρώσταγε επί θητείας του 60 και 70.000 € ή 100.000 € ΦΠΑ, παρά σαν Δήμαρχος να δώσει μία καθαρή λύση. Αν είναι Δήμαρχος και αισθάνεται Δήμαρχος, να πάρει την ευθύνη των πράξεών του.
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Να πάμε σε μια γενική ερώτηση, σχετικά με τον Καλλικράτη. Στην εφαρμογή τι μας έδειξε; Χρειάζεται αλλαγές.
ΖΟΥΠΗΣ: Ο Καλλικράτης όταν συζητήθηκε και όταν ψηφίστηκε ήμουνα απ’ τους ανθρώπους που είχαν πάρει θετική θέση. Και βέβαια, οφείλω να σας πω ότι τότε ο διάλογος εστιάστηκε στο αν θα πρέπει να ενωθούν Δήμοι. Να ενωθούν δυνάμεις Αυτοδιοικητικές. Ακούσαμε με βάση το πρόγραμμα κινητικότητας, επ’ ευκαιρία, ότι για παράδειγμα υπάρχει Δήμος κοντά στην Ρόδο, που έχει έναν υπάλληλο. Αυτός τι Δήμος ήτανε; Και τώρα που είναι 325 οι Δήμοι. Όταν είναι 1.000 τόσοι; Παλιά ήταν 4.000 με τις Κοινότητες πριν τον Καποδίστρια. Άρα η ένωση μέσω του Καλλικράτη Δήμων, πίστευα ότι μπορεί να δώσει την δυνατότητα να ενωθούν υπηρεσίες, να κάνεις οικονομίες κλίμακας, να κάνεις καλύτερους σχεδιασμούς, να αποκτήσεις πρόσβαση στα κοινωνικά προγράμματα, που θέλουν οντότητες.
Μία ατυχία καταρχάς, έτσι κι αλλιώς, του Καλλικράτη είναι ότι έπεσε πάνω στην κρίση, με ότι σημαίνει αυτό, οικονομικά, θεσμικά κλπ. Δεν νομίζω ότι το κύριο πρόβλημα του Καλλικράτη ήταν η ένωση. Έχω την εντύπωση ότι μέσα από μία αντίληψη ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στους Δήμους, ότι πρέπει να ελεγχθεί το τι γίνεται, ότι φτάσαμε σε μία γραφειοκρατική αντίληψη των πραγμάτων. Έλεγχοι, χαρτιά, οι αιρετοί και ειδικά αυτοί που ασκούσαν σε όλη την Ελλάδα την διοίκηση, 1 χρόνο να μαζεύουν τις εγκυκλίους και να προσπαθούν να καταλάβουν τι γίνεται, γιατί δεν ήταν έτοιμοι ούτε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Έχουν μαζευτεί ντοσιέ επί ντοσιέ. Απαράδεκτη κατάσταση.
Όταν ξεκαθάρισε η ερμηνεία των εγκυκλίων, έπιασε η κρίση, τα μνημόνια. Πρώτη φάση 30% μείωση πόρων, δεύτερη φάση άλλο 30%. Που να πάει το πράγμα; Διαμορφώνονταν δύσκολες συνθήκες. Ο Καλλικράτης νομίζω ότι έμπαζε πάρα πολύ σ’ αυτή την γραφειοκρατικοποίηση, που έπεφτε. Πάρα πολύ. Και νομίζω ότι είναι ενδεικτικό της αδυναμίας τελικά.
Εγώ θα σας πω κάτι. Πάει για Δήμαρχος. Να σας πω την άποψή μου για την Αυτοδιοίκηση, που έχω από όταν άρχισα να ασχολούμαι. Θέλεις διαφάνεια; Φέρε θεσμικό πλαίσιο πολιτεία, Βουλή, στο οποίο να μειώσεις τις υπερεξουσίες του Δημάρχου, ο οποίος στην Ελλάδα θυμίζει τσιφλικά. Ο κ. Τζανής εκλέχτηκε με 24 συμβούλους, 41, έχει 17 – 18, δεν μπορεί να μαζέψει 12. Λόγω του νόμου πρέπει να φτάσει και να διοικεί μέχρι να γίνουν οι εκλογές. Κι όλοι να του φύγουν, απ’ τον νόμο δεν υπάρχει διαδικασία αλλαγής.
Συγγνώμη, είναι αυτό δημοκρατία; Είναι αυτό σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο; Είναι αυτός Δήμαρχος; Εδώ περιγράφουμε ένα τσιφλικά. Δεν λέω για τον κ. Τζανή. Θεσμικά. Η αντίληψη του νόμου είναι ότι θέλουμε έναν τσιφλικά. Όσο έχεις τσιφλικά, δεν έχει διαφάνεια. Όσο έχει τσιφλικά, θα αυξάνονται τα φαινόμενα διαφθοράς, όσο έχεις τσιφλικά θ’ αυξάνονται τα φαινόμενα τσιτελισμού.
Άρα σαφώς θέλει νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο στον κορμό, στο κέντρο της προσοχής του θα πρέπει να είναι αυτό. Καταρχάς να αποσαφηνιστεί τι υπηρεσίες θα έχουν οι Δήμοι. Δεν γίνεται κάθε μήνα να φέρετε και μία. Δεύτερον, ν’ αλλάξει πράγματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του Δημάρχου και να μετακινήσει το κέντρο βάρους της λειτουργίας υπέρ μιας συλλογικής λειτουργίας, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Τις καίριες αποφάσεις.
Δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο συζητάει σήμερα αν θα δώσει επιχορήγηση 500 € και ο Δήμαρχος μπορεί να κάνει ανάθεση 20.000 € όποτε γουστάρει, όπως γινόταν εδώ. Και να φτιάχνει φάμπρικες ή να κανονίζει τα έργα.
Και το τρίτο, η δική μου άποψη, δεν είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να γίνει. Εγώ πιστεύω ότι χρειάζεται κοινοβουλευτικοποίηση της λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης. Τι εννοώ; Εννοώ ότι όπως στην Βουλή εκπροσωπούνται κόμματα, ας πούμε, παρατάξεις, έτσι πρέπει να προβλέπονται πρόωρες εκλογές, όλες αυτές οι δυνατότητες που έχει το σύστημα. Επιτροπές, με οντότητα, οι οποίες θ’ αποφασίζουν και θα παίρνουν αποφάσεις, ώστε τα Δημοτικά Συμβούλια να μην συνεδριάζουν με 50 θέματα και 40. Να μπορούν θέματα ν’ αποσυμφορίζονται και ν’ αποκτάει το Δημοτικό Συμβούλιο έναν κεντρικό ρόλο σε κεντρικά θέματα.
Νομίζω ότι πρέπει ν’ αλλάξει. Και το νέο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να δώσει προσοχή και να επεξεργαστεί πως η Αυτοδιοίκηση θα ξαναγίνει Αυτοδιοίκηση, με την έννοια ότι το βασικό σημείο αναφοράς της θα είναι η κοινωνία των πολιτών και δεν θα είναι απλά μια διοικητική βαθμίδα, που ακόμα έχει το ίδιο το κράτος. Αυτοί είναι οι κορμοί μια αναγκαστικής, κατά την γνώμη μου, θεσμική αλλαγής που πρέπει να γίνει.
Ο Καλλικράτης έχει ξεπεραστεί εκ των πραγμάτων. Εάν δεν υπάρξει θεσμικό πλαίσιο, θα υπάρχει κενό εκ των πραγμάτων. Τελειώσαμε με τον Καλλικράτη. Ό,τι είχα να δώσει, έδωσε. Κατά την γνώμη μου, για να είμαι και πιο καθαρός στην απάντηση, να μην θεωρηθεί ότι το απέφυγα, στον συνολικό απολογισμό του Καλλικράτη, νομίζω ότι επέφερε αρκετά προβλήματα. Πολλά προβλήματα. Έγινε άκαιρα, πρόχειρα κλπ.
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Και τελειώνοντας, κ. Ζούπη, μέσα από την εκπομπή «Από Δήμο σε Δήμο», ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους δημότες του Κερατσινίου – Δραπετσώνας;
ΖΟΥΠΗΣ: Κοιτάξτε. Καταρχάς, πέρα απ’ τις εκλογές και τα προβλήματα του Δήμου, ζούμε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο οικονομική. Στο Κερατσίνι είμαστε, στην Δραπετσώνα. Έχει εκτιναχτεί η ανεργία, τα φαινόμενα φτώχιας.
Θέλω να πω σε όλους τους συνδημότες ότι κανένας μόνος του. Σ’ αυτές τις συνθήκες πρέπει όλοι μαζί, απ’ όπου κι αν ανήκουμε, αν είμαστε στον Δήμο, στο κίνημα της Αυτοδιοίκησης, στα Σωματεία, αν άλλοι είναι γύρω από κάποιες εκκλησίες ή κάποιους Συλλόγους ή δεν ξέρω τι, ότι πρέπει μαζί ν’ αποδείξουμε ότι η Ελληνική κοινωνία είναι μία κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης.
Και αυτό είναι το βασικό μήνυμα που θέλω να πω. Ότι εδώ πρέπει να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας και συνολικά για την ζωή μας να παλέψουμε, είναι μονόδρομος. Ο αγώνας, η πάλη. Η Ελλάδα έχει περάσει κατ’ επανάληψη δύσκολες ώρες. Τα κατάφερε. Ας καταγγείλει ο καθένας όποιον θέλει, ας απευθύνει τις ευθύνες όπου θέλει.
Τελικά απ’ όλο αυτό μένει ο κουρνιαχτός. Ότι πρέπει αυτή η πατρίδα και οι άνθρωποι που ζουν, για παράδειγμα, σ’ αυτή την περιοχή, να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε, να οικοδομήσουμε ένα μέλλον για τα παιδιά μας. Άρα θέλει αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και όχι απλά δάκρυα.
Και το δεύτερο είναι, πάμε σε μία τελική ευθεία μέχρι τις εκλογές. Είμαστε Ιούλιο, σε 10 μήνες θα υπάρχει ο νέος Δήμαρχος.
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Της επόμενης 5ετίας, σημειωτέον.
ΖΟΥΠΗΣ: Της επόμενης 5ετίας, αυτό ακριβώς ήθελα να τονίσω. Ο νέος Δήμαρχος θα έχει 5ετία. Είμαστε στα 2,5 χρόνια και περπατώντας προχτές, σας είπα, στην Δραπετσώνα, μου λένε, καλά, δεν μπορούν να γίνουν πρόωρες εκλογές, να φύγει; Ο κ. Τζανής βγήκε περίπου ως Θείο βρέφος. Ότι είναι ένας νέος άνθρωπος, αυτοδημιούργητος, επιστήμονας, καλό παιδί, όλα καλά. Και στα 2,5 χρόνια φτάσαμε να λένε άνθρωποι πότε θα γίνουν πρόωρες εκλογές, να φύγει.
Ας αναλογιστούμε όλοι ότι τους Δημάρχους, τα Δημοτικά Συμβούλια, τους Πρωθυπουργούς, τις Κυβερνήσεις, τους βγάζουν πολίτες, οι οποίοι μετά δεν μπορούν να πουν συγγνώμη, κάναμε λάθος. Το επόμενο λάθος κιόλας θα έχει διάρκεια 5 χρόνια. Δεν το λέω αυτό για να πούμε άρα ψηφίστε Ζούπη.
Αλλά για να πω στους πολίτες ότι αυτοί που θα εμφανιστούν ως υποψήφιοι, ακούστε τους. Ψυχολογήστε τους. Κοιτάξτε τους στα μάτια. Πολιορκήστε τους με ερωτήσεις. Κάντε τους αξονική τομογραφία. Γιατί αυτούς που θα βγάλετε, θα πάρουν ιστορικές ευθύνες για τον Δήμο, αν θα γκρεμιστεί εντελώς ο Δήμος ή αν θα ξαναστηθεί στα πόδια του και θα μπορείτε να τον αλλάξετε μετά από 5 χρόνια, ό,τι και να έχει γίνει.
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και σας εύχομαι κάθε επιτυχία και για το καλό της πόλης και για το καλό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
ΖΟΥΠΗΣ: Κι εγώ ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Ήταν η εκπομπή «Από Δήμο σε Δήμο», καλεσμένος μας ήταν ο υποψήφιος Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, κ. Ζαχαρίας Ζούπης.