Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Συνέντευξη του Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, επικεφαλής της “ANAΓENNHΣHΣ”, Ζαχαρία Ζούπη


Η «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» μαζί με την ενημέρωση της κοινωνίας για τα όσα εκπληκτικά συμβαίνουν στον Δήμο, οφείλει να συμβάλει με θετικές θέσεις, απόψεις και προτάσεις για να εμποδίσει τα χειρότερα.


Συνέντευξη του Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, επικεφαλής της “ANAΓENNHΣHΣ”,  Ζαχαρία Ζούπη στην εφημερίδα "Εγκυρος Ανταποκριτής".



Κύριε Ζούπη, συμπληρώνονται δύο χρόνια θητείας του νέου Δημάρχου Λουκά Τζανή. Πως αποτιμάτε αυτή την πρώτη διετία της νέας Δημοτικής Αρχής;

Κύριε Μανουσάκη, εκλέγομαι Δημοτικός Σύμβουλος από το 1990. Έχω ζήσει τον Δήμο και ως Αντιπολίτευση και ως Συμπολίτευση. 
Ε λοιπόν σας λέω ότι αυτό που βιώνω τα τελευταία 2 χρόνια δεν πρέπει να έχει ξαναγίνει όχι μόνο στο Κερατσίνι ή την Δραπετσώνα, αλλά και σε κανένα άλλο Δήμο. Ποτέ δεν είδα τόση αδυναμία, τόση προχειρότητα, τόσο ετσιθελισμό στην Αυτοδιοίκηση, τόση αλαζονεία, τόση αδιαφάνεια, τόσες παρατυπίες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. 
Άλλωστε τα αποτελέσματα φαίνονται. Ο Δήμος βρίσκεται στο παρά πέντε οικονομικού κραχ, η Δημοτική Επιχείρηση μέσω της οποίας προωθούταν η πολιτιστική, αθλητική, κοινωνική, δραστηριότητα είναι σε πλήρη κατάρρευση, οι υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει ο Δήμος στους πολίτες έχουν υποχωρήσει. Ταυτόχρονα, το Δημοτικό Συμβούλιο με δυσκολία συνεδριάζει πληρώνοντας την αποσύνθεση της πλειοψηφίας παράταξης.
 Όλα αυτά δεν είναι τυχαία, όπως δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε χρόνο ρεκόρ 7 στελέχη της Παράταξης του Λουκά Τζανή έχουν ανεξαρτοποιηθεί και ότι το ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ που τον στήριξαν προεκλογικά ανοικτά, έσπευσαν να αποσύρουν τη στήριξή τους.
Λυπάμαι που το λέω, αλλά ο Λουκάς Τζανής αποδεικνύεται σε μοιραίο Δήμαρχο για την πόλη μας που οδηγεί τον Δήμο σε πλήρη θεσμική, οικονομική, λειτουργική αποδιοργάνωση και κατάρρευση. Αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη ότι το μέλλον ανήκει σε «μεταπολιτικές δυνάμεις», δίχως στίγμα, εμπεδωμένες απόψεις και ιδέες, διαχωριστική ικανότητα.
Για να διοικήσεις ένα Δήμο χρειάζεται να παντρευτούν γνώση, εμπειρία και σχέδιο με την ανανέωση, την ορμή και τη σκληρή δουλειά. Αυτά δεν γίνονται με μια γενική συνθηματολογία κενού περιεχομένου.

Ωστόσο, ο κ.Τζανής επικαλείται τις δυσκολίες από τα Μνημόνια, την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, την περικοπή πόρων από την Αυτοδιοίκηση.

Δε ζούμε σε άλλο πλανήτη. Στην Ελλάδα ζούμε. Στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα. Όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνάει η χώρα, η κοινωνία, που περνάνε οι πολίτες. Όλοι όσοι αισθανόμαστε άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης ξέρουμε ότι έχουν προκύψει νέες δυσκολίες. Ωστόσο, έχω την εντύπωση ότι κάποιοι και εν πάσει περιπτώσει ο Λουκάς Τζανής σίγουρα, προσπαθούν μέσα από την επίκληση τέτοιων επιχειρημάτων να αποκρύψουν τις ευθύνες τους, τις ανεπάρκειές τους, την απουσία σχεδιασμού, τον ετσιθελισμό τους. 
Ο Δήμος μας ήταν στην καλύτερη οικονομική κατάσταση απ’όλους τους Δήμους της Β’ Πειραιά τον Ιανουάριο του 2011 και τώρα συγκλονίζεται.
 Άραγε τα Μνημόνια ή ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ φταίει για την πρόσληψη από το παράθυρο εκατοντάδων δήθεν εθελοντών με την υπόσχεση ότι θα πληρώνονται ή για τις δεκάδες «αναθέσεις επεξεργασίας προτάσεων» σε ημέτερους; Άραγε φταίει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ που πάνω από ένα χρόνο ο Δήμος δεν έχει επιχορηγήσει ούτε με ένα ευρώ την Δημοτική Επιχείρηση με αποτέλεσμα όσα ζούμε; Άραγε ποιος φταίει που δεν έχει εφαρμοστεί καν ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου και υπάρχει οργανωτικό ξεχαρβάλωμά του; Όταν περνάς δύσκολες οικονομικά στιγμές, δεν τινάζεις την μπάνκα στον αέρα. Σε εμάς αυτό έγινε.
Εν πάσει περιπτώσει ο Γιώργος Ιωακειμίδης δεν είναι Δήμαρχος σ’αυτή τη χώρα και παραλαμβάνοντας ένα Δήμο με 3πλάσιο χρέος από τον δικό μας τον έχει ισορροπήσει; Εκεί γιατί πληρώνονται οι εργαζόμενοι; Εκεί γιατί έχει βελτιωθεί η Καθαριότητα, αν και διαθέτει 100 εργαζομένους λιγότερους απ’ότι ο προηγούμενος Δήμαρχος; Εκεί γαιτί αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών στα μουσικά τμήματα, ενώ σ’εμάς διαλύονται τα Καλλιτεχνικά Τμήματα που τα κτίζαμε 25 χρόνια;
Ας είμαστε ειλικρινείς λοιπόν. Αν θέλουμε να βρίσκουμε άλλοθι είναι εύκολο. Μπορεί να λέμε ότι φταίνε όλοι οι άλλοι. Αυτό κάνει ο Λουκάς Τζανής, ο οποίος πίστευε μάλλον ότι με επικοινωνιακά τρυκ μπορεί να διοικήσει.

Ασκείτε σκληρή κριτική…

Ναι, ασκώ σκληρή κριτική γιατί σ’αυτόν τον Δήμο έχω ζήσει τα καλύτερά μου χρόνια. Γιατί έχουν υπάρξει στιγμές που αισθάνθηκα ότι δημιουργούμε, ότι ανοίγουμε νέους δρόμους. Γιατί αυτόν τον Δήμο τον αγαπάω, τον πονάω. Γιατί αυτός ο Δήμος κάποτε ήταν πρωτοπόρος για τις παρεμβάσεις του σε όλα τα επίπεδα και τώρα έχουμε γίνει δακτυλοδεικτούμενοι. Και δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα.

Δηλαδή, ποια άλλα εσείς βλέπετε;

Ποιο νέο έργο έχετε δει να υλοποιείται στην πόλη; Τα έργα Πράσινης Ανάπτυξης που προχωρούν εν μέσω καταγγελιών για το πώς δόθηκαν, είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ επί προηγούμενων Δημάρχων. Ποιες ουσιαστικές κινήσεις έχετε δει για την Ανάπλαση των Λιπασμάτων από ένα Δήμαρχο που βρήκε «το φως το αληθινό» στη δήθεν πρόταση για την πίστα Formula για την οποία δεν έχει αποφασίσει καν το Δημοτικό Συμβούλιο; Ποιες κινήσεις έχετε ακούσει για την αξιοποίηση της ακίνητης πειρουσίας του Δήμου, για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, για την αξιοποίηση της ΝΑΦΘΑ, του ΚΑΧΡΑΜΑΝΟΓΛΟΥ κ.α. ;

Είστε περίπου ένα χρόνο επικεφαλής της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ». Πως προχωράτε; Πως βλέπετε το επόμενο διάστημα και την πορεία προς τις επόμενες εκλογές;

Κατ’αρχάς θέλω να σημειώσω ότι εξ’αρχής αναλαμβάνοντας επικεφαλής της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ με τη σύμφωνη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών και μελών της για να την οδηγήσω στις εκλογές του 2014, σημείωσα ότι θεωρώ απαραίτητη μια πραγματική επανίδρυση της Δημοτικής Κίνησης, ώστε να μπορεί να συμβάλει στην δημιουργία ενός ευρύτατου ρεύματος – μετώπου ευθύνης και δημιουργίας, ενός μετώπου που δεν θα επηρεάζεται από κομματικές, πολιτικές, ιδεολογικές, κοινωνικές διαφορές.
Μιλάω για ένα Συνδυασμό που θα συσπειρώσει ότι καλύτερο μπορεί, ότι πιο χρήσιμο υπάρχει στην πόλη μας, ώστε να μπορεί να διοικήσει τον Δήμο με επάρκεια, διαφάνεια, σχέδιο, όραμα, διαχειριστική ικανότητα, αποφασιστικότητα να λειτουργήσει ως «Συνεργείο Ανοικοδόμησης» σε ένα Δήμο που ήδη φαντάζει διαλυμένος. Ένα Μέτωπο που θα παντρέψει την γνώση και την εμπειρία με τη βαθιά ανανέωση, μια νέα ορμή.
Μ’αυτό το σκεπτικό, που έχουμε συζητήσει συλλογικά, πορεύτηκα και θα πορευτώ. Αυτό είναι το σκεπτικό και όσων ανθρώπων πιστεύουν ότι πρέπει να βάλουν το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα πάνω απ’όλα.
Μ’αυτό το σκεπτικό προσπάθησα να προσανατολίσω την «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» περισσότερο στη δράση, τις ουσιαστικές παρεμβάσεις, τη διαρκή επαφή με την κοινωνία. Καμία άλλη Δημοτική Κίνηση δεν είχε αντίστοιχη δραστηριότητα. Έτσι πορευτήκαμε και έτσι θα πορευτούμε. Έχω δε την εντύπωση, ότι ήδη μας ακούν περισσότεροι. Αυτό καταλαβαίνω όπως και όσοι συμμετέχουν για παράδειγμα στις συνεχείς περιοδείες, από την ανταπόκριση των πολιτών. Αυτοί άλλωστε είναι οι κριτές όλων μας.
Υπάρχει βέβαια ένα άμεσο, μείζον θέμα. Υπάρχει ήδη ένας Δήμαρχος μειοψηφίας μετά τις ανεξαρτοποιήσεις. Υπάρχει ένας Δήμος σε κατάρρευση. Η «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» μαζί με την ενημέρωση της κοινωνίας για τα όσα εκπληκτικά συμβαίνουν στον Δήμο, οφείλει να συμβάλει με θετικές θέσεις, απόψεις, προτάσεις να εμποδίσει τα χειρότερα. Αυτό κάναμε και στο προηγούμενο διάστημα. Αυτό θα κάνουμε και στο επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη ένταση και μεθοδικότητα. Είμαστε δύναμη ευθύνης και θετικών λύσεων, όχι μόνο κριτικής.

Μια τελευταία ερώτηση. Θα θέλατε να κάνετε ένα σχολιασμό για τα σχόλια που εμφανίστηκαν σε 1-2 εφημερίδες και εμφάνιζαν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες υποψηφιότητες από τον χώρο σας, όπως π.χ. του Αλέκου Χρυσού;

Θα σας απαντήσω με τη φράση που χαρακτήρισε αυτά τα ένα-δύο σχόλια, όπως είπατε, ο ίδιος ο Αλέκος Χρυσός. Τα χαρακτήρισε γελοιότητες. Μην γελιέστε. Όσοι αρέσκονται σε σενάρια φαντασίας για να ανακόψουν την πορεία μας θα βρεθούν προ δυσάρεστων διαψεύσεων.
Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας μεγάλης συσπείρωσης, ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα. Εργάζομαι σ’αυτή την κατεύθυνση και θα εργαστώ. Είναι η μόνη διέξοδος για το αύριο. Όλα τα άλλα είναι σχέδια επί χάρτου.